Testimonis: 15 llibres recomanats per Sant Jordi 2017

zentauroepp37749402 barcelona  20 03 2017 el escritor ian gibson presenta su lib170320183804

zentauroepp37749402 barcelona 20 03 2017 el escritor ian gibson presenta su lib170320183804 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts

AVENTURAS IBÉRICAS Ian Gibson. Ediciones B. 20 euros

Seguint el model de l'hispanista britànic Richard Ford –res a veure amb l'autor americà- Ian Gibson explica algunes de les seves obsessions espanyoles al llarg de gairebé 60 anys d'amor incondicional a aquest país. Ara bé, la passió (especialment la lorquiana, també present en aquest text) no ennuvola la capacitat crítica de Gibson que també destaca els nostres defectes. Un llibre miscel·lani sobre llocs, personatges i llibres.

LA VIDA QUE APRENC Carles Capdevila. Arcàdia. 16 euros

Una selecció dels articles que el periodista Carles Capdevila ha publicat al diari ‘Ara’ en què passa revista a totes les seves preocupacions, especialment als fets més quotidians com l'educació, un dels temes habituals d'aquest pare de quatre nens. Tot el llibre està impregnat per la lluita que ha mantingut aquests últims anys contra el càncer i per l'excepcional mirada carregada d'humanitat i humor de l'autor.

DE QUÈ FUGES, QUI ET PERSEGUEIX? Empar Moliner. Columna. 17,50 euros

Moliner ha descobert la forma d'alliberar les seves tensions diàries de tertuliana mordaç gràcies a l'esport. En concret, a la disciplina del ‘running’. En aquest llibre passa revista als tòpics d'aquesta activitat, el que significa emocionalment per a ella córrer, la gent a qui ha conegut en plena carrera, les maratons en què ha participat, amb Nova York com gran fita, i les lesions, que també n'ha tingut.

50 PALOS… Y SIGO SOÑANDO Pau Donés. Planeta. 18,90 euros

La intenció de l'autor de ‘La Flaca’ és que aquest llibre confessional sigui tan lleuger i agradable com les cançons que canta, malgrat tractar algunes coses no gaire alegres. La confessió, és sabut, té a veure amb el diagnòstic de càncer de còlon a què s'enfronta i que li serveix com un punt i a part per mirar cap als seus moments més crucials en el passat i afrontar el futur amb no poc ànim.

INFORME DE LECTURA Abel Cutillas/ Isabel Sucunza. Comanegra. 16,90 euros

Com neix una llibreria en temps difícils. Els llibreters de la Calders relaten amb vivesa tot el ‘making off’ del projecte en el que és molt més que una mera crònica i sí un cant romàntic al llibre. La particularitat de la seva elaboració es basa en el fet que Cutillas ha escrit el seu text en català, mentre que Sucunza ho ha fet en castellà. El millor, que encara que sembli una història excessivament particular té un gran interès general.

LES DEFENSES / LAS DEFENSAS Gabi Martínez. Catedral / Seix Barral. 21 euros

Conèixer un neuròleg que li va confessar haver patit un important episodi de bogeria serveix d'arrencada a Gabi Martínez per relatar la seva història, que es diria un episodi de ‘House’ en els seus moments més imaginatius. Lluny de tractar-se d'un trastorn psíquic habitual, l'afecció es revela com una rara malaltia autoimmune que es dispara per l'estrès. El gran tema del llibre és, no obstant, com una vida còmoda es converteix en un infern.

EL DIARI DE LA PRINCESA / DIARIO DE LA PRINCESA Carrie 

Fisher. Nova / B. Cat  20 euros

Publicat poc abans de la seva mort, aquest llibre recull el diari íntim que una Carrie Fisher de 19 anys va escriure durant el rodatge de 'La guerra de les galàxies'. Amb el seu particular humor negre l'actriu desconstrueix el personatge pel qual passarà a la història del cine i que va marcar la seva carrera per sempre, alhora que revela alguns detalls del seu idil·li amb Harrison Ford. Com el fet que aquest, casat i amb 33 anys, fos la seva primera relació sexual, concretament a la part del darrere d'un cotxe. 

RINGOLEVIO Emmett Grogan Pepitas de calabaza 26,80 euros

L'actor Peter Coyote recrea en un pròleg d'aquestes memòries els seus records d'Emmett Grogan , un activista contracultural, fundador del grup teatral els Diggers, una de les forces motores de l'‘Estiu de l'Amor’ que més tard va ser lletrista de grups com The Band. Bob Dylan li va dedicar el seu àlbum ‘Street Legal’ i Richard Brautigan, un poema. Aquesta fascinant autobiografia està a cavall entre la veritat i la fantasia. Grogan va morir als 35 anys d'un atac cardíac.

EL GRAN DOLOR DEL MUNDO Francisco Candel. Debate. 27,90 euros

Des del 1944 fins a poques setmanes abans de morir, el novel·lista Paco Candel va escriure un diari. Divuit quaderns de lletra menuda en què repassa no només les seves circumstàncies vitals sinó també les socials que li va tocar viure, ja que com a immigrant va viure els problemes dels suburbis en primera persona i va encunyar el terme ‘Els altres catalans’. Aquesta selecció i primera entrega d'aquests textos es tanca amb la mort de Franco. 

ARA COMENÇA TOT Lluís Homar. Ara. 18,90 euros

Notícies relacionades

En un moment dolç de la seva trajectòria i amb 40 anys de professió al darrere, Homar s'atura i mira cap enrere per fer balanç. Aquestes memòries relaten els esforçats inicis del Teatre Lliure, així com les seves relacions amb Fabià Puigserver, Anna Lizarán, Lluís Pasqual, Ariel García Valdés o Pedro Almodóvar i conté excel·lents reflexions sobre el seu treball. L'actor prefereix passar de puntetes pel relat de la seva intimitat. 

LA PRIMERA PEDRA / LA PRIMERA PIEDRA Krzystof Charamsa.  Gregal / Ediciones B. 19 / 20 euros

Aquest sacerdot membre de la cúria vaticana i membre de la seva inquisició va deixar els seus fonaments tremolant quan es va atrevir, fa dos anys, a presentar en públic el seu nòvio català. Ara instal·lat a Badalona i amb molta més tranquil·litat espiritual denuncia la contradictòria homofòbia en el si de l'església catòlica en dolorosa oposició a la seva pròpia essència, ja que, segons els seus càlculs, un 50% dels sacerdots que formen la jerarquia eclesiàstica són gais.