La universitat catalitza un fèrtil teixit industrial

Estudiants i investigadors materialitzen empreses amb idees sorgides a les aules -- L'assignatura d'emprenedoria s'estén a les aules

ESPAI PER CREAR.Al Campus Nord de la UPC neixen empreses.

ESPAI PER CREAR.Al Campus Nord de la UPC neixen empreses. / CÉSAR DEZFULI

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

¿Podria obrir-me camí en el mercat laboral amb les meves pròpies eines, amb un servei o producte i el meu impuls com a empresari? El segle XXI allunya la utopia d'aquesta qüestió, amb la qual cada vegada més estudiants substitueixen el dubte de si algú els contractarà quan s'acomiadin de les aules.

Abans d'això, molts ja veuen el fruit de les seves classes teòriques materialitzar-se en un pla d'empresa o en ingressos, gràcies a l'estímul emprenedor rebut a classe o en els espais i recursos que les universitats posen a l'abast d'estudiants o investigadors per crear els seus negocis. «En les mateixes carreres, moltes assignatures ja es treballen per projectes, amb la idea d'estimular l'emprenedoria i analitzar des d'un projecte propi el nivell dels alumnes en el coneixement del món dels negocis», explica la responsable del Servei de Gestió de la Innovació de la UPC, Cristina Aresté. Els puntals de creació d'empreses que impulsa la Politècnica van des de concursos d'idees de negoci i programes de mentoring, espais de coworking, fòrums d'inversió per connectar les idees amb el capital necessari per portar-les a terme, fins a espais físics per incubar start-ups, programes perquè els seus investigadors transfereixin les seves troballes a empreses, o que amb elles creïn empreses spin-off. Des del 1998, a través del seu Programa Innova

-avui integrat en el Servei de Gestió de la Innovació-, s'han creat més de 250 empreses, i, en concret, aquest any, han nascut a la UPC quatre spin-off i dues start-ups. «Contribuir a la millora del teixit industrial del país és una manera de retornar la riquesa al territori, com a universitat pública que som», apunta Aresté.

SENSIBILITZAR / «Per enquestes i entrevistes que fem, sabem que més del 60% dels alumnes no s'han plantejat mai que ells mateixos puguin crear una empresa o una fundació, i el nostre objectiu és que comptin amb aquesta possibilitat. Les nostres conferències sobre emprenedoria en fires i congressos s'orienten cap a aquesta sensibilització», declara Jordi García, coordinador executiu del Barcelona Institut d'Emprenedoria (BIE) del grup UB, institució nascuda l'any passat a la Universitat de Barcelona. El seu objectiu és auspiciar projectes susceptibles de convertir-se en empresa. El seu interès no es basa tan sols en coneixements de biologia, medicina, química o les TIC de la UB, perquè en aquests cas són canalitzades a través de la Fundació Bosch i Gimpera del grup UB. Durant el 2015, tot el grup UB, (Fundació Bosch i Gimpera i altres unitats com la Càtedra d'Emprenedoria, Alumni UB, La Fundació IL3, algunes facultats, residents de l'espai de Coworking, etc.) han rebut a l'entorn de 300 emprenedors que tenen idees en diferent estat de gestació. Avui estan en marxa 25.

La Unitat de Valoració de la Universitat Rovira i Virgili (V-URV), des de la seva creació el 2010, ha beneficiat 550 persones, s'han treballat durant aquest període 41 projectes, i d'aquests un ja s'ha convertit en empresa. Per la seva part, a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), des del 2011, quan va crear la seva unitat d'innovació i servei de suport a l'emprenedoria, s'han examinat més de 150 projectes i aquest any han vist crear-se tres spin-off i cinc start-ups.

Notícies relacionades

«La gran acceleració actual del món ens obliga a avançar-nos, a canviar la formació i la mentalitat, no prima tant el gran currículum, sinó crear-se un mateix com a fórmula per tirar endavant», puntualitza Ferran Badia, vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la Universitat de Lleida (UdL), on aquest any s'han creat cinc start-ups; tres projectes de spin-off podrien veure la llum com a empresa l'any que ve. Paral·lelament, des de la càtedra d'emprenedoria de Badia, es dóna suport a uns 25 projectes-idea, dels quals cinc acaben consolidant-se.

Des del 2010, la Incubadora UAB-Santander ha acollit 35 empreses i en l'actualitat alberga 18 empreses que generen 103 llocs de treball, dels quals més de la meitat es destinen a tasques altament qualificades en R+D+I. A la Universitat de Girona, des de l'any 2000, s'han creat 14 empreses.