BALANÇ DEL 2017

L'ONU confirma que els tres últims anys han sigut els tres més càlids de la història

L'Organització Meteorològica Mundial conclou que la temperatura mitjana global va superar en 1,1ºC la mitjana preindustrial, igual que el 2015 i només una dècima menys que el rècord del 2016

ealos41570988 efectos de la sequa en los embalses de ciudad real

ealos41570988 efectos de la sequa en los embalses de ciudad real / Mariano Cieza Moreno

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM), l'agència de l'ONU especialitzada en el temps, el clima i l'aigua, ha confirmat aquest dijous que el 2017 va ser un dels tres anys més càlids al planeta des que es tenen dades, juntament amb el 2015 i el 2016. Mentre que el rècord absolut el va marcar el 2016, entre el 2015 i el 2017 no hi ha una diferència estadísticament apreciable. 

 

Una anàlisi consolidada de cinc dels millors conjunts internacionals de dades (que recopilen informació des del 1850, el 1880 o el 1891, segons la font) realitzada per l'OMM revela que la temperatura mitjana mundial a la superfície del 2017 va superar en 1,1ºC la de l'era preindustrial.

Dades d'agències dels EUA, el Regne Unit, la UE i el Japó 

Aquests cinc conjunts de dades són la NOAA (Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica) dels EUA, l'Institut Goddard d'Investigacions Espacials de la NASA, el Centre Hadley del Servei Meteorològic del Regne Unit i de la Unitat d'Investigació Climàtica de la Universitat d'Anglia de l'Est, el programa Copernicus del Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mitjà Termini, i el Servei Meteorològic del Japó.

L'OMM indica en un comunicat que el fet que el 2015, el 2016 i el 2017 siguin els tres anys més càlids registrats mai és "un clar senyal de la continuïtat del canvi climàtic a llarg termini, causat per l'augment de les concentracions atmosfèriques de gasos d'efecte hivernacle".

L'any 2016 continua mantenint el rècord mundial de calor i el 2017 va ser el més càlid sense la influència del fenomen climàtic del Niño, que pot provocar un augment en les temperatures anuals mundials.

L'any 2016 continua sent el més càlid des que es tenen registres (1,2ºC per sobre de l'era preindustrial). Tant el 2015 com el 2017 les temperatures mitjanes mundials van superar en 1,1ºC les dels nivells preindustrials. "Resulta pràcticament impossible establir una distinció entre els dos anys perquè la diferència de temperatura és menys d'una centèsima de grau, que és inferior al marge d'error estadístic", ha precisat l'OMM.

Tendència a l'alça

El secretari general de l'OMM, Petteri Taalas, ha indicat que "la tendència de la temperatura a llarg termini és molt més important que la temperatura de cada any i la tendència és a l'alça".

"Dels 18 anys més càlids de què es tenen dades, 17 s'han registrat en aquest segle, i el grau d'escalfament dels tres últims anys ha sigut excepcional. La calor a l'Àrtic ha sigut especialment intensa, i això tindrà repercussions profundes i duradores en el nivell del mar i en les característiques meteorològiques d'altres zones del món", ha afegit Taalas.

Encara que va venir la Niña

La temperatura mitjana mundial del 2017 va ser superior en aproximadament 0,46ºC a la mitjana a llarg termini del període 1981-2010, que és de 14,3ºC. Els serveis meteorològics i hidrològics nacionals utilitzen aquest període de referència de 30 anys per avaluar les mitjanes i la variabilitat dels principals paràmetres climàtics, com la temperatura, la precipitació o el vent, que són importants per als sectors sensibles al clima, com són la gestió de l'aigua, l'energia, l'agricultura i la salut.

Notícies relacionades

A més de l'escalfament global que es produeix com a conseqüència de l'augment dels nivells de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, el clima també varia naturalment a causa de fenòmens com el Niño, que genera un augment de la temperatura, i la Niña, que comporta un descens de la temperatura. L'intens episodi del Niño 2015/2016 va contribuir a fer que es registressin temperatures sense precedents el 2016. En canvi, el 2017 va començar amb un episodi de la Niña molt feble i va acabar amb un de feble.

Taalas ha subratllat que "les temperatures només expliquen una petita part de la història" perquè en paral·lel a les temperatures càlides del 2017 es van registrar fenòmens meteorològics extrems a molts països del món. Per exemple, els Estats Units van haver de fer front a l'any més costós en termes de desastres meteorològics i climàtics.