L'Argentina aprova despenalitzar l'avortament

La Cambra de Diputats dona mitja sanció al projecte amb 129 vots a favor i 123 en contra

Els debats, de gairebé 23 hores, van paralitzar una societat dividida

aborto-argentina / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Enmig d’una gegantina mobilització a tot el país i després de gairebé 23 hores d’un debat escalfat, la cambra de Diputats argentina va aprovar de manera molt ajustada (129 vots a favor, 125 en contra i una abstenció) un projecte de llei que vol despenalitzar i legalitzar l’avortament. El dia més fred de l’any, els debats van ser seguits als carrers veïns al Congrés, places i carrers d’altres grans centres urbans. D’una banda hi van ser els promotors d’una iniciativa que permetrà interrompre l’embaràs fins a la setmana 14 de gestació, i no només en els actuals supòsits per violació i perill de salut de la mare. Totes i tots portaven el mocador verd, el color d’una jornada històrica. Amb crucifixos, ecografies i símbols de fetus, els impugnadors del projecte també van ocupar l’espai públic. Ara li tocarà al Senat donar-hi forma de llei. Al llarg d’un dia inusual, l’Argentina es va paralitzar i va posar en escena les seves enormes diferències. Durant aquest lapse de temps que va semblar interminable gairebé no es va parlar del Mundial ni de Lionel Messi. Tampoc de la pujada imparable del dòlar. Fins i tot la convocatòria del moviment obrer a una vaga general va passar a un segon pla.

mig milió de dones (bona part de les quals, adolescents i fins i tot menors, majoritàriament pobres) interrompen l’embaràs cada any en la clandestinitat. L’avortament fora de les instàncies hospitalàries de l’Estat és la principal causa de mortalitat materna en més de la meitat d’un país sense estadístiques confiables. Des del 2003, i quan encara estaven a flor de pell els efectes de la desfeta econòmica i el ‘corralito’, un moviment multipartidari de dones va començar a reclamar a viva veu que es consagrés el dret a l’avortament legal, segur i gratuït. Les massives mobilitzacions es van fer sota la consigna“pel dret a decidir”.El creixement exponencial de les lluites contra el femicidi i la discriminació de gènere a partir del 2015 va anar creant noves condicions polítiques per tornar a discutir una altra vegada un assumpte candent que és rebutjat pels sectors més conservadors de la societat i l’Església Catòlica.

EL DEBAT I EL CARRER

La discussió entre els diputats, va assenyalar el diari ‘Clarín’, va incloure “des de posicions serioses i fundades fins a l’oportunisme de falsos indecisos que només per especulació amaguen el seu vot”. Máximo Kirchner, el fill de l’expresidenta, que en el seu moment va ser reticent a promoure una llei com la que s’ha votat aquest matí però que en el nou context polític es mostra favorable a fer-ho al Senat, va criticar els sectors que van intentar generar por i confusió en la societat. El diputat d’ultradreta Alfredo Olmedo va encapçalar les veus apocalíptiques: “¡No enterrem el futur de l’Argentina matant els nens per néixer!”. El president Mauricio Macri va habilitar el debat parlamentari, però la seva coalició es va dividir en aquest tema. “Vam venir a canviar, no a consagrar l’statu quo. Els demano que pensin en un país al qual els agradaria que l’Argentina s’assemblés”. Va recordar en aquest sentit que als EUA, a l’Àsia, a Europa i a Austràlia, l’avortament és legal, cosa que no passa en gran part d’Amèrica Llatina i de l’Àfrica. Per primera vegada, Iglesias va ser aplaudit pels seus adversaris.

La diputada radical Estela Regidor pertany al mateix sector oficialista, però va quedar al Congrés com la representació de l’obscurantisme  en establir una comparació entre una dona embarassada amb animals. “¿Què passa quan la nostra gosseta se’ns queda embarassada? No la portem al veterinari perquè avorti. Sortim a veure a qui regalem els gossets. Les pitjors feres estimen les seves cries. ¿Què ens passa als éssers humans que tenim aquesta maleïda raó que ens tapa el cor?”. En el peronisme també es van sentir veus d’aquest tipus. La diputada Ivana Bianchi va advertir que amb la despenalització de l’avortament podria proliferar el“trànsit de cervells i fetges de fetus”.

Notícies relacionades

LA CELEBRACIÓ

Fora del Congrés, milers de dones van celebrar el triomf. S’havien quedat allà durant hores a esperar-lo. Va ser, segons ‘La Nación’, “la nit en què els mocadors verds van guanyar el carrer als ‘celestes’”. “Si la votació per l’avortament reflectís la mobilització de carrer, el resultat hauria de guardar una proporció de 9 a 1”. “Aquest és un país de dones que seran recordades pels seus mocadors. Alguns de blancs, com els de les que tenen més de noranta anys (les Mares i Àvies de Plaça de Maig). I altres de verds”, va dir l’escriptora Sandra Russo.