Crisi al Líban

L'Aràbia Saudita demana als seus ciutadans residents al Líban que abandonin el país

Dies després que el primer ministre libanès dimitís per por de patir un atemptat, l'Aràbia Saudita incrementa les tensions entre els dos països

L'Aràbia Saudita demana als seus ciutadans residents al Líban que abandonin el país

MOHAMED AZAKIR (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Aràbia Saudita ha demanat als seus ciutadans residents al Líban que abandonin el país en el marc d'una escalada de tensions entre els dos països. La setmana passada el primer ministre libanès, Saad Hariri, va dimitir per por  de ser assassinat pels xiïtes de la regió.

El Líban és l'escenari on es dirimeixen les tensions entre l'Aràbia Saudita, de majoria sunnita, i l'Iran, de majoria xiïta. Els dos països afronten una guerra d'influències a la regió. L'ex primer ministre libanès, recolzat pel règim saudita, va acusar l'Iran d'interferir en la política del Líban a través de Hezbol·là, una milícia xiïta recolzada pel Govern iranià.

Segons l'agència de notícies saudita SPA, el Ministeri de Relacions Exteriors de l'Aràbia Saudita ha demanat "als seus nacionals que visiten o resideixen al Líban que l'abandonin com més aviat millor" i ha aconsellat als seus ciutadans "no viatjar al país".

Divisió al Líban

El Líban viu des de fa anys una divisió entre els sunnites que donen suport a Hariri i els xiïtes recolzats per Hezbol·là. El 2005 les tensions van arribar al seu punt més àlgid, quan el llavors primer ministre i pare de l'últim president libanès, Rafiq Hariri, va ser assassinat. El règim sirià de Baixar al-Assad, també recolzat per l'Iran, va ser el principal assenyalat com a autor del crim.

Les desavinences entre l'Aràbia Saudita i Hezbol·là són cada vegada més grans. Mentre que el grup xiïta va acusar el règim saudita d'haver forçat la dimissió de Hariri, el Govern saudita va culpar l'organització proiraniana d'haver iniciat un conflicte al Líban.

Escalada de tensions 

Notícies relacionades

La setmana passada l'Exèrcit saudita va interceptar un míssil balístic llançat des del Iemen que es dirigia a la capital saudita, Riad. El ministre d'Afers Exteriors saudita, Adel Jubeir, va acusar l'Iran de ser-ne el responsable i va assegurar que es tractava d'un "acte de guerra" per part del Líban amb el suport iranià.

A aquestes acusacions el ministre d'Exteriors iranià, Bahram Qassemí, va respondre, a través d'un comunicat, que l'Iran "respectava la independència i l'estabilitat del Líban", i va afirmar que les acusacions de Hariri contra l'Iran eren una altra mostra d'"un nou pla per crear tensions a la regió".