CONGRÉS DEL PARTIT

Xi és elevat al nivell de Mao i Deng Xiaoping a la Constitució del PCX

Aquesta decisió eleva la figura del president i reforça el seu poder i prestigi

zentauroepp40662741 chinese president xi jinping raises his hand to show approva171024101228

zentauroepp40662741 chinese president xi jinping raises his hand to show approva171024101228 / Andy Wong

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El novè Congrés del Partit Comunista de la Xina ha impulsat Xi Jinping a l’olimp. El seu nom i ideari han quedat gravats a la Constitució al costat dels de Mao Zedong i Deng Xiaoping, els artífexs de la Xina moderna. Xi no és comparable a Deng en talent, èxits ni en dimensió històrica, però el partit l’ha alçat sobre l’arquitecte de les reformes. Les aportacions de Deng no van entrar a la Carta Magna fins després de la seva mort i la tradició de la política xinesa valora el seu concepte de «teoria» per sota del «pensament» de Xi i Mao.

    

La mesura ungeix Xi com a líder vitalici, estreny els marges del debat intern i el blinda d’atacs, ja que qüestionar-lo suposarà qüestionar el partit. Els 89 milions d’afiliats, els estudiants o els treballadors de fàbriques hauran d’afegir als seus estudis el Pensament de Xi Jinping sobre una nova era de socialisme amb característiques xineses.

    

La nova era al·ludeix al context actual. Mao va aixecar un país agenollat pel colonialisme europeu i l’imperialisme japonès, Deng va dissenyar-ne l’apertura econòmica i Xi l’empenyerà a una promesa grandesa els detalls de la qual es desconeixen. El seu ideari no resisteix una anàlisi minuciosa. Són 14 punts que alternen conceptes ampul·losos i vagues com la «vida harmoniosa entre home i naturalesa» amb emfàtics aclariments sobre «l’absoluta autoritat del partit» en tots els ordres de la vida.

«ALEGRIA I DIGNITAT»  

«Avui, més de 1.300 milions xinesos viuen amb alegria i dignitat. La nostra terra irradia un enorme dinamisme. La nostra civilització xinesa brilla amb perdurable esplendor i glamur», va afirmar el president ahir en el seu breu discurs davant els membres del partit.

    

El cor ja suggeria el desenllaç. Els col·legues havien rivalitzat en ditirambes durant la setmana. El pensament de Xi és «intel·lectualment incisiu, visionari i magnífic», va apuntar Chen Quanguo, cap del partit de Xinjiang. Bayanqolu, responsable de la província de Jilin, va descriure Xi com el «timoner» del partit, en referència clara a Mao. Un editorial de l’agència Xinhua aclaria que «la Xina està preparada per recuperar el seu poder i tornar a la cúspide del món» amb el rumb de Xi.

COMITÈ PERMANENT

També aquest esdeveniment serà etiquetat com el de la coronació, consolidació o confirmació de Xi, alfa i omega de la política xinesa des que va aparèixer en escena. Avui es revelarà la composició dels òrgans de poder del partit i tota l’atenció recaurà llavors en els set membres del Comitè Permanent del Politburó. Només es mantindran Xi i el primer ministre, Li Keqiang. 

Notícies relacionades

    

L’absència de candidats clars suggeriria la voluntat de Xi de prolongar-se en la butaca més enllà dels dos mandats constitucionals. Però aquesta qüestió o el nombre d’afins que pugui colar en el comitè ha perdut rellevància després que ahir fos consagrat a l’altar del partit. La influència dels expresidents és ben coneguda: Hu no va poder alliberar-se mai de l’ombra de Jiang. Els que vinguin hauran de lidiar amb l’autoritat de l’únic líder viu amb empremta a la Constitució. 

Temes:

Xina Xi Jinping