DECRET REIAL

El rei saudita decreta que les dones puguin conduir

L'activitat estava prohibida per a les dones a l'ultraconservador país del Golf

zentauroepp40228614 arabia saudi170926213006

zentauroepp40228614 arabia saudi170926213006 / Stringer

1
Es llegeix en minuts

Les dones saudites podran conduir, activitat que tenien prohibida fins ara a l'ultraconservador país del Golf. Així ho ha decidit el rei Salman bin abdul-Aziz, vehiculat a través d'un reial decret. El monarca proposa la creació d'un equip ministerial per organitzar la posada en marxa de la mesura, que, segons el calendari facilitat, entrarà en vigor el juny del 2018.

Els ministeris d'Interior, Hisenda, Treball i Desenvolupament Social són els escollits perquè elaborin les seves recomanacions sobre l'assumpte en un termini de 30 dies.

L'agència de notícies oficial SPA informa que el comitè estudiarà com aplicar la directiva del rei i homologar la llei de trànsit perquè inclogui les dones "amb igualtat" respecte als homes. L'agència ha explicat que la decisió ha estat presa després que la majoria dels membres de l'Autoritat dels Ulemes del regne no s'oposés a aixecar la prohibició de conducció a les dones, dins de "les garanties de la xaria (llei islàmica) per evitar (els) problemes" que poguessin sorgir.

Previsibles avantatges

Així mateix, l'ordre es basa en "les conseqüències negatives de no permetre a la dona conduir un vehicle i les previsibles avantatges de permetre-li" fer-ho, d'acord amb SPA.

Fins ara, les dones no podien portar un vehicle a l'Aràbia Saudita i necessitaven comptar amb un conductor privat o un familiar home que les ajudés en els desplaçaments.

Notícies relacionades

Activistes dels drets de les dones han fet campanyes des de fa anys per revertir la prohibició, que ha portat a l'arrest de desenes de saudites que s'han atrevit a posar-se al volant com a forma de protesta.

Aquesta mesura s'emmarca en les reformes que porta a terme el rei Salman des que va arribar al tron el 2015, que han suposat petites millores per a les dones saudites, que tot i així segueixen subjectes a un sistema de tutoria de l'home.