EL FUTUR D'EUROPA

El Regne Unit arriba a la negociació del 'brexit' sumit en la desorientació i sense un pla definit

La divisió entre durs i pragmàtics dessagna el precari Govern de la debilitada Theresa May

 

  / GETTY IMAGES / DAN KITWOOD

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Un any després del referèndum i tres mesos després de la notificació formal del Regne Unit a Brussel·les comunicant el seu desig de sortir de la Unió Europea, les negociacions del ‘brexit’ comencen aquest dilluns en les pitjors circumstàncies per als britànics. A la capital comunitària hi haurà la delegació encapçalada pel ministre David Davis, que mirarà de fer la impressió que tot està sota control. La realitat és una altra. El Regne Unit arriba a aquest punt crític enmig d'un caos polític que desconcerta la resta de Europa. El Govern de Theresa May no té un pla definit per al ‘brexit’ i dins del seu Gabinet hi ha un enfrontament obert sobre com afrontar el divorci. Un núvol de confusió envolta la delegació britànica, que, després del resultat fallit de les últimes eleccions, tampoc té autoritat per assegurar possibles acords. “El partit de Winston Churchill i Margaret Thatcher s'ha convertit en una colla de grans apostadors i pallassos accidentals, que podrien haver matat el ‘brexit’ accidentalment”, deia aquesta setmana el setmanari alemany 'Der Spiegel'.

La primera ministra lluita per sobreviure, després de jugar-se-la en unes eleccions amb les quals ha perdut la majoria per governar. Ara May depèn d'un acord amb un fosc partit nord-irlandès. La situació s'ha agreujat amb la seva inepta resposta a l'incendi de Londres. El seu no és, ni de lluny, el mandat fort amb què pensava arribar a les negociacions per imposar un ‘brexit’ dur.

ALARMA EN EL MÓN DELS NEGOCIS

Notícies relacionades

El resultat dels comicis ha canviat el to sobre la ruptura entre els conservadors. El ministre de Finances, Phillip Hammond, encapçala el grup de ‘tories’ que s'oposen a l'estratègia europea de May. La primera ministra, veu dels euroescèptics més radicals, amenaçava amb marxar sense acord si no es complien unes exigències que no ha precisat. En la seva carta al gener activant l'article 50, per a consternació del món dels negocis, afirmava que els britànics deixaven tant el mercat únic com la unió duanera. Hammond reclama una posició “pragmàtica” en les negociacions. “Les començarem amb un esperit sincer de cooperació, adoptant un punt de vista pragmàtic i tractant de buscar solucions que funcionin per al Regne Unit i per a la Unió Europea”, ha declarat aquesta setmana.

Hammond, a qui May hauria cessat si hagués aconseguit una victòria rotunda en les eleccions, desitja que la delegació britànica rebaixi el llenguatge agressiu i anteposi l'economia i els negocis a la ideologia. I si May havia posat el seu principal objectiu en el control de la immigració, Hammond ha estat subratllant la importància capital que té per als empresaris britànics poder contractar treballadors europeus qualificats. “La meva visió, i crec que la de la majoria dels britànics, és que hem de donar prioritat a l'ocupació, protegir el creixement econòmic, protegir la prosperitat, en el moment en què entrem en aquestes negociacions”, ha advertit. Les negociacions de fons arrencaran a la tardor; aleshores potser May ja no estarà en el poder.