Trump es posa a prova en la primera gira internacional

El president dels EUA inicia a l'Aràbia Saudita un complex periple de nou dies per cinc països que li permet allunyar-se de la crisi interna pel 'Russiagate'

undefined37156735 president donald trump walks up the steps of air force one a170203214216

undefined37156735 president donald trump walks up the steps of air force one a170203214216 / Alex Brandon

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els últims cinc presidents dels Estats Units van iniciar la seva agenda internacional de viatges amb visites als seus veïns, Mèxic o Canadà, però Donald Trump, desfaedor de tradicions, també trenca amb aquesta. El mandatari es va embarcar ahir en l’Air Force One, acompanyat de pràcticament tot el seu equip, rumb a l’Aràbia Saudita. El regne és la primera etapa d’un ambiciós i complex viatge de nou jornades, ple de tantes oportunitats com reptes, que el portarà també a Israel, al Vaticà, a les seus de l’OTAN i la UE a Brussel·les i a la cimera del G-7 a Itàlia.

En comptes d’únicament terra, Trump posa un oceà pel mig per intentar allunyar-se de la crisi i el caos que ell mateix ha provocat als Estats Units amb les seves polèmiques accions relacionades amb la investigació de la ingerència de Rússia en les eleccions i la potencial col·lusió de la seva campanya amb Moscou, especialment el cessament del director de l’FBI, James Comey. I malgrat que la premsa nord-americana l’acompanya en el viatge, la clara esperança de l’equip que encapçala la Casa Blanca és desviar per uns dies el focus de tots aquests problemes. «El sol fet d’estar fora un parell de setmanes és probablement bo», li ha dit a 'The Washington Post' James Carafano, un expert en política internacional de la Fundació Heritage amb llaços amb l’Administració. «El més bo d’un viatge és que controles l’ambient, la interacció, l’agenda i l’accés de la premsa».

Trump, però, no és un president qualsevol, com tampoc ho són el seu estil o la seva volatilitat. I no són només alguns observadors els que posen en qüestió que un president que està aprenent tirant curt a batzegades les realitats i complexitats del seu càrrec i de la política i que ha provocat ja unes quantes turbulències en afers internacionals i de seguretat nacional, sigui capaç de no saltar-se el guió o els protocols. «Si comets una espifiada en un d’aquests viatges, no és culpa de ningú més que teva», li ha recordat Carafano.

La complexa i ambiciosa agenda del viatge, que mira de marcar un gir de 180 graus respecte a la política de Barack Obama i d’enviar un clar missatge d’aquest gir a l’Iran, adoba el terreny per estar en tensió. A l’Aràbia Saudita, per exemple, el president que va arribar a dir «l’islam ens odia» i que ha intentat vetar l’entrada als EUA d’immigrants de països musulmans, farà un discurs en una cimera amb 50 líders musulmans. El seu assessor de Seguretat Nacional, H.R. McMaster, ha anunciat que la intervenció serà «respectuosa» i que amb ella Trump pretén «unir el món musulmà contra enemics comuns de tota la civilització».

«Aquesta no és una batalla sobre religions, ni sobre cultures, sinó sobre el bé i el mal», ha dit el secretari d’Estat de Trump, Rex Tillerson, avançant també el missatge central del discurs (en la redacció hi ha participat Stephen Miller, un dels ajudants que va assessorar el president a preparar el veto).

Notícies relacionades

Les parades a Israel i el Vaticà, on completarà el seu tour de centres neuràlgics de les tres principals religions monoteistes, tampoc estaran exemptes de tensa atenció. La setmana passada Trump va trair l’important aliat nord-americà al compartir amb dos alts càrrecs russos al Despatx Oval informació confidencial sobre l’Estat Islàmic, però aquesta ha sigut l’última de les tibantors creixents entre Benjamin Netanyahu i la Casa Blanca, que podria intentar rellançar les negociacions amb els palestins. I quan dimecres s’assegui amb el Papa Francesc, estaran cara a cara dos homes que s’han enfrontat retòricament i que discrepen en qüestions com la immigració i els refugiats o el canvi climàtic.

Les últimes dues potes del viatge, amb les reunions a Brussel·les i la  cimera del G-7 a Sicília, també són reptes per a Trump, que segons 'Politico' ha tingut poc temps per concentrar-se en les sessions informatives que s’han organitzat per preparar-lo. L’ocupaven l’allau de crisis del 'Russiagate', però també una dificultat de concentració que no s’oculta. Segons ha informat l’agència Associated Press, a les delegacions estrangeres que participaran en les reunions de l’OTAN i del G-7 se’ls ha informat que Trump prefereix presentacions curtes i molt recolzades en elements visuals. 

Melania i quètxup

Trump no és un home a qui li agradi viatjar. Aquest serà el primer cop des que va arribar al Despatx Oval que no farà nit en una de les seves propietats. Trump estarà acompanyat per la primera dama, Melania Trump, que té la seva pròpia agenda. Per ajudar, a l’Aràbia Saudita, al costat del menú de receptes locals, hi haurà filet amb quètxup, el seu plat preferit.