Així ha quedat Palmira després del pas de l'Estat Islàmic

El director general d'Antiguitats assenyala que les destrosses al teatre romà i la ciutadella no han afectat la seva estructura bàsica

FILE PHOTO: Syrian army soldiers drive past the Arch of Triumph in the historic city of Palmyra, in Homs Governorate, Syria April 1, 2016. REUTERS/Omar Sanadiki/File Photo

FILE PHOTO: Syrian army soldiers drive past the Arch of Triumph in the historic city of Palmyra, in Homs Governorate, Syria April 1, 2016. REUTERS/Omar Sanadiki/File Photo / OMAR SANADIKI (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El director general d'Antiguitats de Síria, Maamun Abdelkarim, ha assegurat aquest divendres a Efe que, d'acord amb les imatges a què ha tingut accés, els danys causats pels gihadistes al teatre romà i la ciutadella medieval de Palmira "no han afectat la seva estructura bàsica".

A l'esquerra, el teatre abans de les destrosses de l'Estat Islàmic. A la dreta, després.

"Segons les fotos que hem pogut veure, es pot dir que, en principi, tant el teatre com la Ciutadella estan en bon estat. Han patit danys, però l'estructura bàsica dels dos edificis està en bon estat", ha dit Abdelkarim en conversa telefònica amb Efe, en què ha advertit que encara estan esperant que els experts comprovin la situació sobre el terreny.

La valoració d'Abdelkarim es produeix poc després que l'Exèrcit sirià anunciés l'alliberament de la ciutat monumental de Palmira, considerada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i controlada pel grup gihadista Estat Islàmic (EI).

VISITA D'INSPECCIÓ

El màxim responsable de les Antiguitats i dels Museus de Síria ha explicat que les fotos a què han tingut accés fins ara han sigut difoses a través d'internet, i ha precisat que aquest divendres o dissabte diversos funcionaris de la ciutat siriana de Homs, capital de la província homònima on es troba Palmira, visitaran les ruïnes.

Abdelkarim, que ha advertit que la situació a la zona és molt perillosa degut a les trampes i les mines col·locades per l'EI, ha comentat que es creia, abans de veure les primeres fotos, que els danys causats pels gihadistes i els combats eren molt pitjors.

TEATRE VOLAT

"Quan van volar el teatre es pensava que havien destrossat tota la part frontal de l'escena, però finalment només té una part petita de la cara frontal danyada. Al castell també hi ha diverses afectacions, però la resta està bé", va explicar.

Notícies relacionades

El responsable ha afegit que ell mateix hi viatjarà, a principis de la setmana que ve, per poder valorar 'in situ' l'estat de les ruïnes de la ciutat, que als segles I i II dC era un dels centres culturals més importants de l'època.

L'Estat Islàmic va conquistar Palmira el maig del 2015 i va ser expulsat vuit mesos després pels soldats sirians, però va tornar a recuperar el control de l'antiga ciutat grecoromana el desembre passat.