Els EUA tornaran a permetre la venda d'armes a persones amb problemes mentals

Els legisladors han tombat la llei que va aprovar al seu dia Obama i només falta la firma de Trump perquè 75.000 nord-americans amb greus trastorns psíquics tinguin accés a armament

 

  / AP / JESSICA HILL

1
Es llegeix en minuts

Els legisladors republicans nord-americans no han trigat gaire a fer marxa enrere en una altra de les mesures adoptades per l'anterior Administració demòcrata de l'expresident Barack Obama, la relacionada amb el control d'armes.

Els congressistes han donat llum verda perquè s'autoritzi la compra d'armament a persones amb greus problemes mentals, prohibida per Obama. Ara només ha de firmar la mesura el president Donald Trump, gran aliat de l'Associació Nacional del Rifle dels EUA, informa 'The New York Times'.

El Senat es va sumar dimecres a la decisió presa pel Congrés. La mesura permetrà, després de la firma presidencial, que més de 75.000 persones amb problemes mentals puguin comprar les armes que estan al mercat.

Aquestes persones estan registrades en un llista per patir esquizofrènia, trastorns psicòtics i altres problemes que els impedeixen fins i tot administrar els seus assumptes financers i altres tasques bàsiques sense algun tipus d'ajuda.

VOTS DEMÒCRATES

El Congrés ha anul·lat la normativa d'Obama gràcies als vots dels legisladors republicans i alguns demòcrates que aspiren a la reelecció l'any que ve, amb l'argument que les persones amb discapacitat mental també tenen dret a acollir-se a la segona esmena. 

Notícies relacionades

"Els republicans són uns hipòcrites", ha dit el senador demòcrata per Connecticut, Christopher Murphy, un dels principals defensors del control d'armes al país, sobretot després de la matança de Newtown (Connecticut), el 2012, quan un individu amb problemes mentals va matar a trets 20 nens i sis treballadors d'una escola.

Com a resposta a aquesta matança, Obama va endurir la legislació sobre tinença d'armes. "Espero que no passi res espantós per la derogació de la prohibició", ha dit Murphy.