LA FACETA MÉS COMBATIVA DE L'INTÈRPRET

Kutcher, contra l'explotació sexual de menors

L'actor i inversor testifica al Senat com a fundador d'una empresa que desenvolupa 'software' per combatre l'esclavitud moderna

37306377 60

37306377 60 / ZACH GIBSON (AFP)

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Les comèdies i un programa de bromes van ser la llançadora d'Ashton Kutcher a la fama, però els personatges no s'han de confondre amb la persona. L'exmodel i actor, que la setmana passada va fer 39 anys, també és un inversor en tecnologia i una celebritat "amb causa": en concret, combatre l'explotació sexual de menors. Amb aquest objectiu va cofundar el 2009 amb la que llavors era la seva dona, Demi Moore, Thorn, una empresa que investiga i desenvolupa noves tecnologies per a aquesta lluita. I com a president d'aquesta entitat aquest dimecres ha testificat al Congrés dels Estats Units en una sessió sobre l'esclavitud moderna.

Casat amb la també actriu Mila Kunis i pare de una nena de 2 anys, Wyatt, i un nen de dos mesos, Dimitri, a Kutcher gairebé li han caigut les llàgrimes davant els senadors del comitè de Relacions Internacionals quan ha explicat casos que coneix o ha vist de primera mà, com el vídeo d'un turista sexual nord-americà a Cambodja violant una nena de l'edat de la seva filla que "es pensava que era un joc".

Kutcher també ha revelat que ha participat en batudes de l'FBI en què ha vist "coses que ningú hauria de veure mai". Però la seva intervenció ha sigut, sobretot, reivindicar el potencial de la tecnologia per combatre els que l'usen per a l'explotació sexual de nens i també exigir més cooperació i acció política per combatre els traficants d'humans.

AJUDA A LES VÍCTIMES

L'home que va donar vida en un llargmetratge a Steve Jobs ha destacat, per exemple, els èxits d'alguns dels programes de 'software' que ha desenvolupat Thorn, com un que s'anomena Spotlight. Segons les seves dades, l'han usat més de 4.000 agents de l'ordre en 900 agències dels EUA i ha ajudat a rescatar més de 6.000 víctimes, incloent-hi 2.000 menors, reduint un 60% el temps d'investigació. Un altre, denominat Solis i encara en fase beta, ha aconseguit reduir el temps d'investigacions en la internet fosca "de tres anys a tres mesos".

Kutcher ha demanat més finançament perquè es desenvolupin eines tecnològiques com aquestes i cooperació del sector públic amb el privat. També ha plantejat que se separin el combat contra l'esclavització laboral i la sexual, "dues aberracions amb solucions molt diferents". I ha instat el Senat a lidiar també amb altres factors vinculats a l'explotació sexual. Per a les víctimes, ha demanat millores en l'atenció mental, però bussejant en les arrels del problema ha destacat en particular el sistema de famílies d'acollida. Ho ha fet armat de dades, com que el 70% dels presos i el 80% dels reus al corredor de la mort han passat per aquest sistema, on només un 50% dels nens acaben l'educació mitjana i només un 5% es gradua a la universitat i on la probabilitat que els menors acabin sent exposats a l'abús sexual es quadriplica.

Encara que no ha citat Donald Trump, l'actor també ha aprofitat la seva intervenció davant els senadors per alertar sobre els perills que representen el discurs i les accions del nou president dels EUA. "Quan s'exclou la gent, quan no se'ls recolza, això és una incubadora per al trànsit, i a la crisi de refugiats, si volem ser seriosos sobre acabar amb l'esclavitud, no els podem ignorar", ha dit.

Notícies relacionades

Aquest és un tema personal per a Kushner i Kunis. Com va recordar ella l'estiu passat denunciant el que llavors era només una proposta de veto de Trump i com va recordar Kushner al gener quan el president va firmar l'ordre executiva congelant el programa de refugiats, els Kunis, jueus, van fugir d'una onada d'antisemitisme a la Ucraïna soviètica i van arribar als EUA el 1999 amb visat de refugiats.

La serietat dels temes tractats al Senat no han impedit que Kutcher també hagi deixat un moment més lleu. El senador John McCain, que ha recolzat els esforços de Thorn, s'ha acostat fins a la sessió i ha fet broma amb Kutcher dient-li que és "més guapo a les pel·lícules". L'actor li ha respost llançant-li un petó