CONFLICTE A L'HALTEROFÍLIA

Una aixecadora de pesos transsexual crea polèmica en el Mundial

La neozelandesa Laurel Hubbard competeix com a dona des d'aquest any en la categoria de superpesats

hubbard

hubbard

2
Es llegeix en minuts

La neozelandesa Laurel Hubbard, de 39 anys, sortirà com una de les favorites per guanyar la medalla d'or en la categoria superpesats (més de 90 quilos) en el Mundial que s'està celebrant a Anaheim (Califòrnia), com a màxima rival d'una de les estrelles nord-americanes de la modalitat, la medallista de bronze olímpica a Rio 2016, Sarah Robles.

Fins aquí, tot absolutament normal. El que dona categoria d'especial a aquesta notícia és que Hubbard, amb el nom de Gavin, era un home fins que fa quatre anys va iniciar el seu procés de canvi de sexe. Com a home, no destacava en l'art de l'halterofília; com a dona, des que va debutar el mes de març passat a Austràlia, ha guanyat les tres proves que ha disputat i es va guanyar una plaça per al Mundial. La seva compatriota Tracey Lambrechs s'ha hagut d'aprimar 17 quilos per entrar en la categoria de menys de 90 quilos i tenir opcions de participar en la cita mundialista, ja que la plaça superior ja estava copada per Hubbard.

Un pare homòfob

El pare de l'aixecadora de pesos, Dick Hubbard, havia sigut l'alcalde de la principal ciutat de Nova Zelanda, Auckland, i és un magnat de la comercialització de cereals. Durant la seva vida pública es va fer famós per les seves idees homòfobes: estava en contra del matrimoni homosexual i que els gais poguessin educar els seus fills biològics.

La seva filla (abans fill) ha obert ara una altra polèmica amb la seva presència, amb tot el dret del món, al Mundial d'Anaheim, on té serioses opcions de medalles tenint en compte l'absència de nou països que no poden competir per haver tinguts molts casos positius de dopatge en la seva selecció. Hubbard compleix amb les condicions exigides pel Comitè Olímpic Internacional (COI) en el cas d'esportistes transsexuals, assumides també per la Federació Internacional d'Halterofília (IWF). La regulació diu que aquests atletes han de registrar des d'un any abans de la competició, i fins al final de la seva carrera, uns nivells de testosterona inferiors als 10 nanomols per litre.

Reaccions negatives

Notícies relacionades

"No vull dir res negatiu, però en la meva humil opinió això no és just", va assegurar sobre la presència de Hubbard al Mundial Tim Swords, entrenador de Sarah Robles. La compatriota de l'aixecadora transsexual, Tracey Lambrechs, també hi ha mostrat objeccions perquè creu que Hubbard juga amb avantatge pel seu passat masculí: "Espero que tornin a analitzar la situació i prenguin una decisió més justa". També el director executiu de la federació australiana, Michael Keelan, ha mostrat objeccions: "No crec que totes competeixin en peu d'igualtat. És la meva opinió personal i crec que és compartida per un munt de gent en el nostre esport".

"Les regles són les regles, i és dins d'aquestes que ens hem de moure. Si aquestes regles són o no justes no som nosaltres els que ho hem de decidir", assegura Ursula Garza Papandrea, presidenta de la comissió de dones de la IWF. Potser aquestes regles es mouran aviat: el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) s'ha de pronunciar sobre noves investigacions científiques referents als alts nivells de testosterona registrats en atletes femenines, cosa que podria obligar a replantejar el llindar dels 10 nanomols per litre.

Temes:

Sexisme