Hope Solo, suspesa per qualificar de "covardes" les sueques

La federació nord-americana considera inacceptables les crítiques de la seva portera a la tàctica defensiva de les escandinaves en els Jocs de Rio

ecarrasco35279981 file   in this aug  3  2016  file photo  u s  goalkeeper hop160825103030

ecarrasco35279981 file in this aug 3 2016 file photo u s goalkeeper hop160825103030 / Eugenio Savio

4
Es llegeix en minuts

La portera internacional dels Estats Units Hope Solo ha sigut suspesa durant sis mesos amb l'equip nacional femení pels comentaris antiesportius que va fer després del partit de quarts de final que van perdre davant Suècia en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Després de perdre contra Suècia a la tanda de penals (3-4), Solo va qualificar de "covardes" les jugadores de l'equip europeu pel seu estil defensiu.

L'anunci de la suspensió, que a efectes pràctics suposa el final de la carrera internacional de la futbolista, el va ser donar a conèixer aquest dimecres la federació de futbol dels Estats units, que es va reunir en persona amb Solo per informar-la abans de la decisió que havien pres.

EL COMUNICAT DE SOLO

La portera ha publicat un comunicat en què expressa la seva tristesa per la decisió disciplinària contra seu. "No puc ser la jugadora que sóc sense ser la persona que sóc", es justifica, i ressalta que durant els seus 17 anys a la selecció sempre ha buscat "el millor per a l'equip i per a aquest esport".

L'entrenadora de l'equip nacional, Jill Ellis, i el secretari general de la Federació de Futbol dels Estats Units, Dan Flynn, es van reunir a Seattle, amb Solo, de 35 anys, per informar-la de la decisió abans d'oferir la notícia als mitjans de comunicació.

Els comentaris de Solo van rebre la crítica generalitzada, inclosa la de la seva companya de selecció Megan Rapinoe i la del president de la Federació de Futbol dels Estats Units, Sunil Gulati. Però la polèmica jugadora no va voler demanar perdó i molt menys retractar-se'n.

"Per sobre de la competició "Per sobre de la competició hi ha d'haver un comportament esportiu exquisit", argumenta la federació

"Els comentaris de Hope Solo després del partit davant Suècia no són acceptables sota cap concepte i s'allunyen de les normes de conducta que regeixen per a les jugadores dins de l'equip nacional", va destacar Gulati en un comunicat. "Per sobre de la competició i els resultats hi ha d'haver un comportament esportiu exquisit que es requereix a les Olimpíades, on imperen els ideals de l'esportivitat i el respecte".

UN GRAN PALMARÈS

Gulati va reiterar que tots els que representen la Federació de Futbol dels Estats Units han de fer honor a aquests principis. "Després de prendre en consideració aquests incidents en què Hope s'ha vist involucrada, a més de les converses privades que hem mantingut en el sentit que ha de portar la vida de la manera que correspon a un membre de l'equip nacional dels Estats Units, hem determinat que el càstig imposat és l'acció disciplinària apropiada", va destacar Gulati.

Solo, la portera més dominant en la història del futbol femení, ha guanyat un Mundial dues medalles d'or olímpiques amb els Estats Units, a més d'haver disputat 202 partits amb la selecció dels EUA i en 102 d'ells ha mantingut la seva porteria imbatuda. Les dues marques són les millors dins de la competició del futbol internacional tant en la categoria masculina com femenina.

BRILLANTOR I POLÈMICA

No obstant, la brillant trajectòria professional de Solo ha anat sempre acompanyada per la polèmica i la controvèrsia des que a la Copa Mundial del 2007, l'exentrenador Greg Ryan la va fer seure a la banqueta en la semifinal contra el Brasil tot i que havia jugat tots els partits anteriors.

Solo no va acceptar la suplència i públicament va criticar Ryan després de la golejada 4-0 que van patir els Estats Units, acció que va ser criticada per totes les companyes de l'equip.

Després que Ryan perdés el càrrec de seleccionador nacional, Solo va tornar amb el combinat de les barres i les estrelles sota la direcció de Pia Sundhage i van guanyar la medalla d'or als Jocs Olímpics de Pequín 2008. Irònicament, els polèmics comentaris de Solo a Rio de Janeiro els va dedicar a l'equip que actualment dirigeix Sundhage.

Pia Sundhage

SELECCIONADORA DE SUÈCIA

"No tinc cap problema que Solo ens digui covardes, el que compta és que vam guanyar el partit"

ESTRELLA DE LA TV

"No tinc cap problema que Solo ens digui covardes, el que compta és que vam guanyar el partit", va declarar Sundhage. "El que compta en l'esport és el resultat final, que es dóna en base a l'estratègia que presentes al camp, i això vol dir que la nostra va ser la bona".

Després d'una altra gran actuació de Solo a la Copa del Món del 2011, quan els Estats Units van quedar segons, la portera internacional es va convertir en una celebritat al participar en el popular programa de televisió 'Dancing With The Stars' ('Ballant amb les estrelles').

UN CAS DE VIOLÈNCIA

Però el 2014 va tornar a tenir problemes, aquesta vegada amb la llei, al ser acusada de violència domèstica en quart grau al participar en un incident familiar amb un nebot de la seva mitja germana.

El cas encara segueix obert i no està resolt, mentre que a principis del 2015, Solo va ser suspesa 30 dies per la federació de futbol després que amb el seu marit, Jerramy Stevens, fossin detinguts a Los Angeles per la policia quan viatjaven en un vehicle oficial de l'equip nacional.

Stevens, que conduïa el vehicle, va ser acusat de fer-ho en estat d'embriaguesa i va estar tres dies a la presó, mentre que Solo va tenir un comportament agressiu amb els policies, que no van posar cap càrrec contra ella.

SEGUIRÀ JUGANT A SEATTLE

Notícies relacionades

Després, al camp, Solo va triomfar de nou amb l'equip nacional a la Copa del Món de l'any passat que van guanyar els Estats Units contra el Canadà i va tornar a ser una de les figures destacades. Tot al contrari del que ha succeït en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, on va tenir una actuació barreja de grans encerts, però també d'errors.

Solo va brillar en la victòria per 1-0 que els Estats Units van aconseguir en la fase de grups davant França, però va fallar en el partit davant Colòmbia, que l'equip cafeter va aconseguir empatar a 2-2 (Solo es va empassar els dos gols) i va donar la gran sorpresa. La suspensió imposada per la federació no li impedirà seguir en la competició de la lliga femenina professional (NWSL) amb l'equip del Seattle Reign.