L'actualitat blaugrana

El fiscal i el Barça insten a reobrir el cas d'espionatge

Recorren l'exculpació d'Oliver i Martorell perquè estimen que hi ha indicis de delicte

Xavier Martorell, a la Ciutat de la Justícia.

Xavier Martorell, a la Ciutat de la Justícia. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

la Fiscalia de Barcelona i el F.C. Barcelona han recorregut la decisió d'un jutge de Barcelona d'arxivar el procés obert contra l'exdirector general del club Joan Oliver i qui en va ser responsable de seguretat i exdirector de presons de la Generalitat, Xavier Martorell, pel presumpte pagament a l'agència de detectius Método 3 d'informes i serveis aliens a l'entitat esportiva, entre ells, l'espionatge a quatre vicepresidents del Barça i a dirigents polítics. Les dues acusacions insisteixen que hi ha indicis de delicte i «il·licitud penal» en l'actuació dels dos imputats i reclamen que es reobri el cas i es tingui en compte, sobretot, una nova prova aportada per un soci en què figuren altres suposats encàrrecs irregulars encara no investigats i la citació com a testimoni d'un exempleat de la  firma de detectius.

El fiscal Pedro Ariche ha recorregut directament a l'Audiència de Barcelona, mentre que l'advocada del Barça, María Pascual, ha presentat el seu recurs davant el mateix Jutjat d'Instrucció número 24 de Barcelona, que el 27 de març passat va deixar sense efecte la imputació d'Oliver i Martorell i va arxivar la causa argumentant que no hi havia indicis de delicte perquè els serveis presentats per Método 3 eren reals.

FINALITAT ALIENA AL CLUB / L'escrit del fiscal destaca que ningú «està plantejant la hipòtesi» que no es portessin a terme els treballs, ni tampoc que els imputats es beneficiessin a títol particular dels pagaments efectuats pel club.  L'acusació pública sosté que els «il·lícits» sobre els quals bascula el procés és si els acusats van destinar fons del club a «finalitats totalment desvinculades de l'objecte i interès de l'entitat», entre les quals hi ha el seguiment de persones o l'elaboració d'informes destinats a afavorir una candidatura a la presidència. El fiscal pretén que s'investigui si els encàrrecs a Método 3 «responen a fins propis i beneficiosos» per al Barça o, per contra, els recursos econòmics del club «van ser utilitzats pels seus gestors en benefici propi».

Notícies relacionades

El recurs incideix en el fet que es van destinar fons del club a «satisfer» el pagament de determinats informes el contingut i interès dels quals «s'allunya molt de les finalitats pròpies de l'entitat que els abona i es contrau en determinades persones» que l'instrumentalitzen «en propi benefici per obtenir determinada informació que, en qualsevol cas, havia d'haver estat satisfeta a càrrec seu». Així, el fiscal defensa que hi podria haver un delicte societari d'administració deslleial, més que no pas  apropiació indeguda. Algunes factures, afegeix, corresponen a un suposat espionatge a dirigents  d'Unió Democràtica de Catalunya que compartien grup municipal amb Xavier Martorell a Sant Cugat del Vallès.

El Barça, per la seva part, recalca l'existència d'«indicis de criminalitat» i al·lega que el jutge no ha analitzat un cedé aportat pel soci Oriol Giralt que conté «nous i nombrosos» informes elaborats per Método 3 i pagats pel club que «no tenen cap mena de relació amb l'interès o activitat de l'entitat esportiva».