Anàlisi

Jugar per a Xavi o jugar per a Messi

2
Es llegeix en minuts
Martí Perarnau
Martí Perarnau

Periodista

ver +

L'elecció de la velocitat en comptes de la pausa ha marcat les primeres sis setmanes de l'any i, probablement, ha sentenciat la Lliga a favor del Madrid. ¿Ha estat una elecció premeditada, tècnicament premeditada o forçada per dinàmiques i lesions? No tinc una resposta precisa, però el diagnòstic és incontrovertible: el Barça de la pausa ha donat pas al Barça del joc vertiginós, una característica molt madridista i gens d'acord amb els perfils de la plantilla blaugrana. Conquistats els principals objectius del primer tram de temporada (tres títols, el pas a vuitens de la Champions i el triomf de Lliga al Bernabéu), l'equip va deixar de jugar per aXavii va passar a fer-ho per aMessi.

El que diferencia elMessidel Barça delMessi de l'Argentina és que al Barça tots juguen per aXavi.Perquè aquest mogui els fils necessaris que permeten bolcar les energies col·lectives a favor de la realització deMessi. Al Barça, la pilota no va aMessi,va aXavi i aquest dóna les ordres perquè acabi a l'argentí com a punt final, en l'hora prevista i al lloc adequat.Xaviés el camp base de la cordada, el replà de l'escala, la plataforma en què es catapultaMessi.A l'Argentina, la pilota va directament aLeosense mirar el rellotge. El seu rendiment en tots dos conjunts és prou dispar per comprendre la diferència. Des de començament d'any, el Barça ha deixat de jugar per aXavi i ho ha fet per aMessi.En algunes ocasions perquè el de Terrassa ha estat superat per la passió velocista deCesc, Messi, AlvesiAlexis.En d'altres, perquè ha estat absent, queixós del soli. I en alguna més perquè al seu substitut tampoc se l'ha respectat com a etapa intermèdia. Afegim-hi que les baixes intermitents d'Iniesta(soci deXavien la pausa) i dePedro(que desbrossa el camí per aMessi) han contribuït al vertigen.

La conclusió d'aquests 42 dies és que el gir estilístic ha resultat tan desficiós com nefast. En els resultats obtinguts, però especialment en l'acompliment. No es pot aplicar el joc de posició com si es disputés una contrarellotge, amb bandes vertiginoses, defenses que treuen bruta la pilota i velocistes que aixafen els seus mitjos. En aquesta carreraXaviha caigut sepultat, el joc de posició, maltractat iMessi, depauperat en una mala versió de si mateix.

Millor la pausa que el vertigen

Notícies relacionades

Hi ha altres causes que expliquen el pesarós gener i l'ombrívol febrer, però han estat tan narrades a EL PERIÓDICO que no cal repetir-les. Personalment, em quedo amb la necessitat del retorn a l'orientació del joc col·lectiu cap aXavien tant que esglaó intermedi en la recerca deMessi.Fins i tot si, per raons físiques o de desgast, han de serThiagooDos Santosels que interpretin la pausa en comptes deXavi,el gran Barça deMessino ho serà mai si el busca directament, com passa amb la selecció albiceleste. ÉsXavi

-o el seu àlter ego- actuant de camp base de la cordada qui construeix la plataforma per a l'enlairement del granMessi.És la pausa i no el vertigen.