El retorn a la Champions

El Barça busca caliu a Europa

L'equip es resisteix a renunciar a la Lliga però vola avui a Leverkusen centrant les seves prioritats en la Champions

Cuenca, Xavi, Adriano, Cesc i Iniesta, a la banqueta del Reyno de Navarra.

Cuenca, Xavi, Adriano, Cesc i Iniesta, a la banqueta del Reyno de Navarra. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
JOAN DOMÈNECH
BARCELONA

Arrossegant encara les conseqüències del dur hivern que ha patit, entre les lesions i una Lliga que s'ha convertit en una gesta gairebé impossible, el Barça viatja avui a Alemanya per trobar una mica de caliu a la Champions. No tant perquè Leverkusen rebi els blaugranes amb més bona temperatura que la que els va deixar tremolant a Pamplona, que no és el cas, sinó perquè Europa representa ara un canvi de prioritats tot i que Guardiola no ha establert mai una jerarquia de competicions.

L'eliminatòria contra el Bayer Leverkusen preocupa el tècnic blaugrana. Potser la suplència de Xavi, Iniesta i Cesc al Reyno de Navarra va ser deguda al desig de preservar-los per a la cita de demà del Bay Arena, al marge d'evitar-los el risc d'una lesió, convençut que la tripleta que van formar Sergi Roberto, Mascherano i Thiago seria prou potent per sortir airosa de Pamplona. Com havia passat a la Copa del Rei el mes passat.

INQUIETUD JUSTIFICADA / Les experiències precedents dels vuitens de final justifiquen la inquietud de Guardiola. El retorn a Europa va coincidir amb els pitjors partits del Barça, més pel nivell de joc exhibit que pels resultats obtinguts. No en va, l'equip ha conquistat dues de les tres últimes edicions i va sucumbir a la semifinal contra l'Inter el 2010. Les paraules pronunciades per Guardiola fa gairebé un any, la vigília d'enfrontar-se a l'Arsenal, adquireixen ara tota la vigència.

«Els vuitens de final sempre són l'eliminatòria més complicada per a nosaltres. Serà molt dur. Serà vital marcar», va afirmar el tècnic a la sala de premsa de l'Emirates Stadium. L'avís va tenir un efecte efímer. Després d'un gran primer temps, l'equip va acabar amb una immerescuda derrota.

CASOS SIMILARS / Una cosa semblant havia passat en les dues anteriors temporades, amb un pèssim partit davant l'Olympique a Lió i una altra mediocre presentació a Stuttgart. En tots els casos, el Barça reapareixia a Europa castigat a la Lliga: derrota contra l'Espanyol el 2009, una golejada al Racing després de perdre amb l'Atlètic (2010) i un empat a Gijón que tancava la ratxa de victòries fora de casa (2011). En els tres casos, també, el Barça va superar l'eliminatòria amb amplitud de la mà d'un gran Messi i gràcies al fet de jugar la tornada al Camp Nou. Com passarà aquesta vegada.

Notícies relacionades

La diferència radica en el fet que el quadro blaugrana aleshores manava a la Lliga i podia permetre's el luxe d'alguna eventual ensopegada. La derrota de Pamplona obliga a concentrar el principal esforç de la temporada en la Champions a l'espera que alguna ensopegada del Madrid reobri les esperances en el campionat.

El Barça trobarà a Leverkusen un clima molt semblant al navarrès, amb un intens fred que deixarà el termòmetre sota zero. El quadro alemany, desnonat a la Bundesliga, centra la seva il·lusió en la cita europea, conscient que surt en un pla d'inferioritat.