Els rectors exigeixen al ministeri que restitueixi el 5 com a nota mínima per optar a una beca

Els experts calculen que abaixar el llindar del 5,5 actual costaria uns 20 milions d'euros

Els responsables universitaris s'uneixen així al clam de famílies, estudiants i sindicats

 

  / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / CÒRDOVA

El Consell d'Universitats, l'organisme consultiu del Ministeri d'Educació en matèria d'educació superior en el que estan representats tots els campus universitaris espanyols, ha exigit al Govern que reverteixi d'una vegada el llindar de 5,5 de nota mitjana exigit als estudiants que vulguin optar una beca i torni a aplicar la qualificació de 5 com a requisit acadèmic, tal com es feia abans del 2012. La mesura, ha explicat el president de la Conferència de Rectors Universitaris d'Espanya (CRUE), Segundo Píriz, busca “la igualtat d'oportunitats entre els estudiants”. No és la primera vegada que els rectors mostren el seu rebuig als criteris de nota mitjana previstos en el decret de beques a l'estudi, però en aquesta ocasió els responsables universitaris creen que les condicions (econòmiques i de conjuntura política) són propícies perquè s'atengui la seva reivindicació.

De fet, els tècnics que assessoren la CRUE calculen que l'import addicional que hauria de destinar el ministeri a les ajudes a l'estudi per cobrir els alumnes que s'han quedat amb una nota mitjana inferior entre el 5 i el 5,5 és de poc més de 20 milions d'euros, un percentatge molt petit respecte als més de 1.600 milions que ha pressupostat per al curs pròxim.

Des de fa quatre cursos, els universitaris que no aconsegueixen una nota mitjana de 5,5 es queden sense la possibilitat de sol·licitar una beca d'estudis ministerial, cosa que, en opinió dels rectors, suposa un greuge comparatiu respecte als alumnes que, al disposar de recursos econòmics per pagar les taxes, poden seguir estudiant encara que es quedin amb la nota mínima de 5. “És fins i tot una qüestió de coherència”, ha subratllat Píriz, que ha participat a Còrdova en la junta general de la xarxa Universia.

Pros i contres dels rànquings

També la presidenta de la xarxa Universia, la responsable del Banco Santander, Ana Botín, ha parlat de rànquings, però en el seu cas ha sigut per defensar-los, perquè “aporten transparència”, ha subratllat. “Són un estímul per fer les coses millor, ajuden els estudiants i les seves famílies a prendre decisions importants i a identificar bones pràctiques i a orientar línies d'actuació a futur”, ha dit Botín, que aquest dijous ha presidit a Còrdova la junta general d'accionistes d'Universia.

Notícies relacionades

De moment, com a mesura de pressió, els rectors han emès un informe desfavorable al decret de beques i ajudes a l'estudi per al curs 2016-2017, que deu ser aprovat en les pròximes setmanes pel Consell de Ministres, “encara que existeix la possibilitat de reconsiderar aquesta decisió”, ha assenyalat el president de la CRUE. El també rector de la Universitat d'Extremadura ha recordat que la seva oposició també va ser determinant perquè l'anterior ministre, José Ignacio Wert, cedís en la seva idea d'elevar la nota mitjana mínima a 6,5, com inicialment s'havia proposat.

LES FAMÍLIES EN DEMANEN LA RETIRADA

També estan contra del decret de beques la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares d'Alumnes (Ceapa) i els sindicats majoritaris del sector educatiu (CCOO, STE i UGT), que exigeixen la retirada de la proposta. No només per l'injust barem del 5,5, sinó també perquè, segons denuncien, "resulta especialment greu la situació d'aquells alumnes (fins a un 10% de becats) que, al no haver pogut aprovar almenys la meitat dels crèdits, a més de perdre el dret a la beca, han de reintegrar l'import quan no disposen de recursos ni de condicions per fer-ho". Aquesta mesura, asseguren, atorga a les beques un "tractament de subvenció finalista, ja que s'interpreta que no s'ha destinat l'import de la beca a la finalitat per a la qual es va concedir".