norma a consulta pública

El Govern endureix el control als polítics sobre blanqueig de capitals

Economia augmenta les sancions a les entitats que no vigilin bé els càrrecs públics

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El Govern endurirà el seguiment que es realitza a les persones amb responsabilitat pública (com càrrecs electes de l’administració central, autonomies i municipis de més de 50.000 habitants, consellers d’empreses públiques, familiars i gent pròxima) per prevenir el blanqueig de capitals. A més a més, incrementarà les sancions màximes que es poden imposar a les entitats i professionals que estan obligades a informar les autoritats en cas de trobar indicis d’activitats delictives en els seus clients.

    

Així es recull en dos projectes normatius que el Ministeri d’Economia va elevar ahir a consulta pública perquè els afectats puguin presentar al·legacions. Amb aquestes lleis, que espera aprovar en els pròxims mesos, l’Executiu confia evitar que la Comissió Europea sancioni Es­panya.

    

Brussel·les va enviar una carta a finals de novembre al Govern informant-lo de l’obertura d’un procediment d’infracció per no haver aplicat completament en la legislació espanyola una directiva comunitària sobre blanqueig de capitals del 2015, que havia d’haver estat incorporada el 26 de juny d’aquest any. El Ministeri al·lega que entre el 80% i el 90% d’aquesta norma ja estava en vigor. 15 països més també han sigut advertits.

NOMBRE RELLEVANT

Fins ara, les persones de responsabilitat pública estrangeres estan sotmeses a un seguiment especial i reforçat, entre que a les espanyoles se les analitzava cas per cas, segons la complexitat del producte financer contractat i el volum de la inversió. Amb el nou règim, tots els nacionals estaran sotmesos a aquest control reforçat, incloent-hi els que treballin en organismes internacionals com la CE o el Fons Monetari Internacional (FMI). Fonts d’Economia no han precisat quantes persones es passarà a vigilar de forma més intensa, però han assegurat que és un «nombre rellevant».

    

A més a més, les sancions màximes per no controlar adequadament aquests clients (principalment si els seus diners provenen d’activitats il·lícites com el frau fiscal, el narcotràfic, el tràfic de persones o el finançament del terrorisme) s’elevaran del 5% del patrimoni net de l’entitat o el professional responsable al 10% del volum de negoci del grup consolidat. La mínima es manté en 60.000 euros. Aquesta mesura afecta principalment bancs, asseguradores, intermediaris immobiliaris, notaris, registradors i ad­vocats.

Notícies relacionades

    

Les normes també incorporaran les caixes de seguretat dels bancs a la base de dades on s’inscriu titulars de 120 milions de comptes (i que serveix per evitar l’ocultació i cobrar les multes en cas de sanció per blanqueig).