reunió a Brussel·les

Guindos: "El que fa que les empreses se'n vagin és la irracionalitat de la Generalitat"

El ministre d'economia, Luis de Guindos, culpa les polítiques del Govern català per la sortida de bancs i companyies

Llança un missatge de calma als estalviadors i diuen que poden estar "perfectament tranquils"

40435581 601

40435581 601

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez (enviada especial) / Luxemburg

La situació a Catalunya i la possible Declaració Unilateral d'Independència (DUI) no figuren en l'agenda de la reunió dels ministres d'economia i finances de la zona euro (Eurogrup) d'aquest dilluns a Luxemburg. Però si algun col·lega li pregunta al ministre d'economia espanyol per la situació, Luis de Guindos té molt clar el que li respondrà: que la independència no tindrà lloc, que l'executiu espanyol ho té tot "analitzat" i "preparat" i que l'allau de sortides d'empreses i bancs es deu a la "irracionalitat i radicalitat" de les polítiques del Govern català.

Segons el ministre, la fuga de companyies "fonamentals i tradicionals del teixit industrial i empresarial  català" no es deu tant a l'escenari d'independència que persegueix la Generalitat, i que considera irrealitzable, com a la "irracionalitat i la radicalitat de les polítiques que ha implementat" el Govern de Carles Puigdemont. "El que fa que aquestes empreses se'n vagin de Catalunya, que és una situació molt trista, és fonamentalment la irracionalitat, la irresponsabilitat i la radicalitat de les polítiques de la Generalitat", ha advertit a l'arribar a la seu del Consell a Luxemburg.

Notícies relacionades

Guindos també ha aprofitat per llançar un missatge de calma als dipositants dels bancs catalans. Poden estar "perfectament tranquils. Hi ha hagut un canvi de domicili. Són bancs que sempre tindran el paraigua del Banc Central Europeu", ha explicat insistint que l'únic al que està portant la situació actual és a l'empobriment d'Espanya i Catalunya, una cosa que el Govern "no deixarà que passi".

Interrogat sobre les conseqüències econòmiques de la possible DUI, Guindos ha admès que "evidentment no és bo" perquè "genera soroll, incertesa i inquietud" en l'àmbit de Catalunya encara que assegura que les dades del tercer trimestre són bones i que l'"EPA serà bona". En tot cas, ha tornat a reiterar que l'Executiu de Mariano Rajoy té tot analitzat i preparat i que respondrà en conseqüència "perquè aquesta potencial declaració no tingui cap tipus d'efecte".