DADES DE LES OFICINES D'OCUPACIÓ

L'atur baixa al juny en 98.317 persones fins al nivell més baix en vuit anys

La desocupació arriba a 3.362.811 treballadors i el nombre de contractes temporals aconsegueix xifres rècord

La Seguretat Social suma 87.692 cotitzants per l'increment de l'activitat en hostaleria i comerç

L'atur baixa al juny en 98.317 persones fins al nivell més baix en vuit anys

ARXIU

3
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

La desocupació es va reduir al mes de juny en 98.000 persones, fet que va deixar la xifra global d’aturats en 3,3 milions, un nivell que no es coneixia en els últims vuit anys. Les activitats derivades del turisme, especialment l’hostaleria, han sigut el motor de la contractació, que ha arribat a una xifra rècord i ha donat lloc a aquestes dades aplaudides per tots, excepte els sindicats CCOO i UGT i el PSOE, que s’han fixat en la zona d’ombra de les estadístiques: l’ocupació que es crea és molt precària i la protecció per desocupació tot just arriba a la meitat de les persones sense feina.

En tot cas, la puixança del mercat laboral està en una fase d’alentiment des de començament d’any. Es manté un avanç positiu en la creació d’ocupació i en la reducció del nombre d’aturats inscrits a les oficines públiques però amb menys intensitat que la del 2016. Si al juny la caiguda de l’atur ha sigut de 98.313 persones, al maig va ser de gairebé 112.000. I el juny del 2016 va estar a prop dels 125.000 aturats menys. 

Per segon mes consecutiu el nombre de contractes ha superat els dos milions, la immensa majoria en el sector serveis, fet que anticipa o és símptoma d’un altre any rècord per al sector turístic, sobretot en l’hostaleria més de temporada.

69.650  CONTRACTES AL DIA / La contractació ha sigut bona però precària i amb molta rotació, és a dir, amb llocs de treball de molt curta durada. Cada dia del mes de juny es van firmar prop de 69.650 contractes de mitjana.

Dels més de dos milions de contractes, tot just el 7,97% va tenir caràcter indefinit, que equival només a 166.462 contractes. D’aquest total, la immensa majoria (99.033) van ser a temps complet i la resta (67.429) a temps parcial.

Des de començament d’any s’han efectuat més de 10,5 milions de contractes, un 11% més que en el mateix període del 2016. D’aquesta quantitat, un total de 964.839 van ser contractes fixos.

Tenint en compte que l’ocupació que es crea es dona majoritàriament en l’hostaleria, es podria pensar que són els joves els que més deixen les llistes de la desocupació per convertir-se en ocupats. No obstant, no és així. Entre els menors de 25 anys l’atur ha caigut en 17.171 persones, però entre els més grans de 25 anys, la baixada ha arribat a 81.146 treballadors.

A més que tant els uns com els altres han pogut deixar la desocupació per contractació, els més joves que no han trobat feina deixen les estadístiques oficials per l’efecte desànim, mentre que els segons ja han pogut esgotar totes les prestacions.

Com ha passat altres mesos, el turisme ha fet que Catalunya sigui la comunitat on més va baixar la desocupació al juny. Es van registrar 18.102 aturats menys i la xifra global va quedar per sota dels 400.000.

Igual que hi ha alentiment en la reducció de l’atur respecte a fa un any, passa el mateix amb la creació d’ocupació que es comptabilitza mitjançant les altes a la Seguretat Social.

Al juny s’han sumat al sistema prop de 88.000 cotitzants nous, una xifra bastant inferior als 223.192 d’un mes abans. I també lleugerament per sota dels 98.000 nous cotitzants del 2016, tot i que llavors encara no s’havia arribat als 18 milions d’afiliats.

Notícies relacionades

La majoria dels nous afiliats s’han concentrat en l’hostaleria i el comerç, on ha influït l’avançament de rebaixes. També en els sectors de reparació de vehicles, activitats administratives, activitats sanitàries i indústria manufacturera.

Per contra, el sector de l’educació ha perdut 51.487 llocs de treball, coincidint amb el final del curs escolar, la xifra més alta dels vuit últims anys. També s’han perdut llocs de treball en agricultura pel final de la campanya de la maduixa a Huelva i Almeria i de determinades hortalisses a la zona de Llevant, però també pels efectes de la sequera al camp.