CONSEQÜÈNCIES DEL GOVERN EN FUNCIONS

Elvira Rodríguez haurà de deixar de presidir la CNMV dimecres

El Govern no ha aconseguit acordar amb PSOE i C's la pròrroga del seu mandat

Economia ultima una solució "interina" perquè l'organisme funcioni amb "normalitat"

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Elvira Rodríguez, va confirmar ahir que no continuarà al capdavant de l’organisme quan acabi el seu mandat demà. La situació d’interinitat del Govern i la falta d’una majoria clara del PP al Congrés dels Diputats estan passant factura a la CNMV. El mandat de la seva presidenta i la seva vicepresidenta, Elvira Rodríguez i Lourdes Centeno, venç el dia 5 d’octubre, i un Govern en funcions no pot ni decidir un segon mandat de l’equip que hi ha actualment ni fer nomenaments.

  

 Mentrestant, el Ministeri d’Economia treballa a tota màquina per buscar una solució «interina» per aconseguir «que la CNMV segueixi funcionant plenament», segons va explicar el secretari d’Estat d’Economia, Íñigo Fernández de Mesa. L’Executiu en funcions va intentar pactar amb l’oposició un reial decret llei per prorrogar el mandat de Rodríguez i Centeno fins a la constitució d’un nou Govern, però PSOE i Ciutadans s’hi van oposar pel perfil polític de la presidenta.

SOLUCIÓ INTERINA

La solució en què ara treballa Economia passa perquè dels dos consellers que queden al Comitè Executiu de la CNMV (després de la sortida de Rodríguez i Centeno), el més antic assumeixi les funcions de la presidenta i la vicepresidenta. Així, Juan Manuel Santos Suárez assumiria aquestes funcions si bé no podrà ser considerat president de l’organisme, expliquen fonts coneixedores del reglament interior.

   

La polícia dels mercats

S'encarrega, per exemple, de vigilar les sortides a borsa de les societats, les seves ampliacions de capital o les emissions públiques de valors. També té com a visió la protecció dels inversors, la vigilància de possibles pràctiques d'informació privilegiada, la detecció de xiringuitos financers, la imposició de sancions i vetllar per la transparència, mitjançant la recepció i publicació dels anomenats fets rellevants de les empreses cotitzades o emissores de valors. La CNMV també és la promotora del Codi de Bon Govern de les societats cotitzades.

 A la CNMV les decisions operatives s’adopten en el comitè executiu. No obstant, després dels dos cessaments de demà, el comitè executiu es quedarà amb només dos membres i sense el quòrum suficient per poder funcionar. La solució en què treballa Economia inclou que el consell executiu assumeixi les funcions del comitè. En el consell quedaran dos consellers nats de l’organisme (el subgovernador del Banc d’Espanya, Fernando Restoy, i la secretària general del Tresor, Rosa María Sánchez Yebra) i dos més no nats (Juan Manuel Santos Suárez i Beatriz Viana). Aquests quatre consellers sí que sumen quòrum suficient per poder adoptar decisions i podrien assumir les funcions del comitè executiu. Aquests canvis necessitarien una ordre ministerial del titular d’Economia en funcions, Luis de Guindos.

  

 «Hi hem de donar una solució molt ràpida», segons Fernández de Mesa. Les possibles solucions «les estem veient amb l’Advocacia de l’Estat». És molt important que el nou consell pugui assumir amb plenitud funcions del comitè i que no hi hagi marge per qüestionar les seves decisions davant dels tribunals ni per a la inseguretat jurídica.

  

 Fonts de la CNMV han advertit  que la institució té previstes «dues o tres» sortides a Borsa, de manera que han confiat que la solució final no dificultarà aquests processos. No obstant, aquestes mateixes fonts han recordat la inestabilitat del mercat, tal com va quedar demostrat amb la suspensió de la sortida a borsa de la filial d’infraestructures de Telefónica, Telxius.

MALESTAR

Fernández de Mesa va coincidir ahir amb l’encara presidenta de la CNMV, Elvira Rodríguez, a la seu de l’organisme regulador, en l’acte central del Dia de l’Educació Financera. Rodríguez va expressar el seu malestar per la solució que finalment haurà d’adoptar el Govern davant la negativa del PSOE i C’s d’acceptar una mínima pròrroga del seu mandat. «Segueixo sense entendre-ho molt bé, però són sobirans (els diputats) per fer el que estimin oportú», va dir. «El que era més fàcil era seguir treballant com ho estàvem fent», però «sembla que no s’ha volgut que sigui així». La solució «l’havia de donar un reial decret sancionat a les Corts, i si s’hi neguen era un assumpte de solució impossible», va rematar Rodríguez.

  

Notícies relacionades

 Tant el PSOE com C’s rebutgen mantenir al seu lloc, ni que fos per unes setmanes o mesos, Elvira Rodríguez –el seu nomenament va ser criticat al seu dia pel seu caràcter polític–. Rodríguez va ser ministra de Medi Ambient amb José María Aznar. Ha ocupat diferents càrrecs amb el PP i va ser presidenta de l’Assemblea de Madrid. 

"No hi havia manera de saber" sobre les targetes 'black'

Preguntada per si es va informar la CNMV d'aquella forma de retribució, Elvira Rodríguez va respondre: “No ho sé si en van informar” (ella ocupa el càrrec des del 2012), encara que “si donen una quantitat global de les retribucions del Consell és per tots els conceptes”. Blesa va ser president de Caja Madrid entre 1996 i el 2010. 

  

Temes:

Borsa