CONFLICTE A CIUTAT VELLA

Llits calents davant la narcofinca del Raval

Clausurat a Barcelona un meublé clandestí que ha coincidit a la mateixa cantonada amb els jonquis d'un bloc d'heroïna ja tapiat

Clausurat un bordell clandestí al carrer Roig del Raval / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

Quan la lampisteria Romo va tancar el seu local del carrer d’En Roig del Raval de Barcelona, l’administrador del bloc –Finques Gassiot– va posar el cartell d’«Es lloga» a la porta. El primer que va trucar va ser un home d’accent centreamericà. Va dir que es dedicava a les reformes de pisos i que necessitava un espai per guardar material i eines. Va assegurar que aquells baixos s’ajustaven com l’anell al dit a les seves necessitats. Va pagar un mes per endavant, el mes present i va firmar un contracte. Tot això va passar a finals del 2016.

En realitat, el constructor era un proxeneta que no va tornar a pagar cap mes de lloguer. Volia aquells baixos per obrir un meublé, un local en què es lloguen habitacions perquè les parelles tinguin relacions sexuals. L’emprenedor oferia aquestes cambres a les prostitutes que busquen clients als carrers de Sant Rafael i d’En Robador.

Des d’aleshores, «a tota hora, de dia i de nit», veïns com el Miquel es van acostumar a veure prostitutes que arrossegaven clients famolencs de sexe fins a aquell portal. Entraven i, als pocs minuts, sortien tots dos, un per cada banda. Gairebé totes les treballadores sexuals tenien una clau. Les dones, gairebé totes de nacionalitat nigeriana, pagaven una comissió al proxeneta per utilitzar aquest local.

Ahir, cap a les 11.00 hores, un manyà va obrir la porta del local clandestí i la comitiva judicial va poder-hi entrar. A l’interior van trobar un espai fosc amb quatre habitacions –dues a cada planta– equipades únicament amb un matalàs. Segons els veïns, puntualment venia una «treballadora de la neteja» a arreglar les habitacions. Ahir al matí, no obstant, semblava que feia uns quants dies que ningú ventilava.

Assetjament incessant

El mueblé del carrer d’En Roig no ha sigut especialment problemàtic. Les prostitutes i els clients durant aquests mesos s’han comportat de manera silenciosa. El que passa és que la seva activitat ha coincidit amb la de la narcofinca d’En Roig, un bloc de pisos ocupats per traficants d’heroïna.

A la mateixa cantonada, la de Picalquers, els veïns han vist com des que va començar el 2017, aquesta cantonada s’ha omplert d’heroïnòmans i de prostitutes. Després del tancament de la narcofinca, veïns com el Miquel –que viu just a sobre del meublé– han celebrat que també s’hagi guanyat aquesta batalla.

Notícies relacionades

L’assetjament dels delinqüents que busquen al Raval espais buits per portar a terme activitats il·lícites no s’atura. Una mica més avall, al número 16, el Pere s’ha tornat a trobar la porta comunitària destrossada. Dues vegades en una setmana. «Ho fan perquè volen instal·lar-se en un dels pisos buits, però intento estar tot el dia a sobre», assegura.

Ahir, al costat de l’entrada judicial al meublé d’En Roig, els Mossos d’Esquadra van tapiar el solar okupat del carrer de la Reina Amàlia, també al Raval, conegut des de fa vuit anys com l’Hort del Xino. Operaris contractats pel propietari van tancar l’espai. Els veïns, que fa anys que l’utilitzen com a punt de trobada i hort comunitari, denuncien que el desallotjament es va fer sense ordre judicial.