JUDICI A BARCELONA

El mosso que va pegar a un noi a l'orella addueix que el cop es va desviar

La víctima passava amb la bici per la plaça de Sants durant les manifestacions contra el desallotjament de Can Vies

 

  / PEDRO MATA / FOTOMOVIMIENT0

3
Es llegeix en minuts

Un mosso jutjat per donar un cop a l'orella a un noi en un dispositiu policial durant les manifestacions contra el desallotjament de Can Vies el 2014 ha al·legat aquest dimecres que va actuar per defensar una companya a qui la víctima estava amenaçant i que el cop se li va desviar al cap sense voler.

La secció setena de l'Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dimecres l'agent antiavalots, per a qui la fiscalia demana tres anys de presó i quatre d'inhabilitació, així com el pagament de 2.600 euros d'indemnització, mentre que l'acusació particular i la popular, exercida pel centre per a la defensa dels drets humans Iridia, reclamen que se'l condemni a sis anys de presó.

L'agent, amb 12 anys d'experiència a la unitat antiavalots dels Mossos, està acusat de pegar un fort cop amb la seva defensa a un jove que passava amb la seva bicicleta per la plaça de Sants de Barcelona i que es va topar amb els agents quan aquests estaven dispersant la zona, en el marc d'un dispositiu muntat amb motiu dels incidents que van tenir lloc durant diversos dies en les protestes contra el desallotjament del centre okupa Can Vies.

El cop que l'agent va pegar va causar una ferida a l'orella del noi, que va necessitar sutura quirúrgica, segons la fiscalia i les acusacions, que sostenen que el mosso va agredir la víctima sense que hi hagués cap provocació prèvia i que va dirigir l'impacte al cap, cosa que infringeix els protocols policials que prohibeixen dirigir la defensa a la part superior del cos.

Amb l'excepció de dos mossos que acompanyaven el processat en l'operatiu, els testimonis que han declarat en el judici -la nòvia del noi, un bomber que prenia una beguda en una terrassa, una veïna i un fotoperiodista- han coincidit que l'agent va carregar contra la víctima i va dirigir el cop al cap, en un moment en què no hi havia cap mena d'altercat a la zona.

Per la seva banda, el mosso processat ha explicat que, juntament amb una companya, va rebre l'ordre de dispersar les persones de la plaça perquè s'havien format incidents i, com que el noi no obeïa la seva ordre d'abandonar el lloc, l'agent que l'acompanyava li va començar a pegar cops a les cames.

Segons la versió del processat, la reacció del noi va ser insultar i amenaçar de mort la seva companya, i per això va decidir intervenir i pegar-li amb la seva defensa un cop "normal, en moviment circular i descendent", però la porra va xocar amb l'altra agent i es va desviar la trajectòria de l'impacte.

"SITUACIÓ CONFLICTIVA"

"No vaig ser conscient d'on anava a parar el cop", ha afegit l'antiavalots, que ha precisat que va deixar de pegar al noi així que aquest "va mostrar" la sang que li sortia de l'orella.

La versió del mosso ha sigut corroborada per la seva companya, que ha afegit que el noi va usar la seva bicicleta per protegir-se dels cops de defensa, però també va intentar agredir-la amb ella, així com pel responsable del dispositiu antiavalots, que ha assegurat que a la plaça hi havia "una situació molt conflictiva" i la víctima tenia "una agressivitat extrema".

En el judici s'ha escoltat el detallat testimoni d'un bomber que va presenciar els fets, perquè estava prenent una beguda amb uns amics en una terrassa, on assegura que els antiavalots també van carregar, sense cap altercat que ho justifiqués.

Segons el bomber, que ha precisat que a la plaça hi havia famílies amb nens i veïns passejant el gos, l'agent es va posar davant el ciclista i, al frenar aquest, li va pegar amb la porra al cap. "Jo vaig pensar que l'havia matat", ha postil·lat.

El testimoni ha afegit que es va identificar com a bomber davant el responsable del dispositiu policial per alertar que al jove li sortia sang de l'orella, però els agents van reaccionar "agafant el noi pel coll i pegant-li diversos cops més" i, posteriorment, es van replegar sense demanar assistència mèdica.

Notícies relacionades

El mateix relat l'ha mantingut el mateix ciclista, que ha explicat que es va topar amb els agents a la plaça i aquests van començar a pegar-li sense cap motiu: "Els dic que estic buscant la meva nòvia i cop de porra a l'orella", ha precisat.

Després del judici, el centre Iridia ha instat la Generalitat a intervenir per evitar la impunitat en la Brigada Mòbil dels Mossos i li ha retret que no hagi pres mesures cautelars per apartar del servei l'agent imputat, i que els seus superiors no li demanessin explicacions per la seva actuació.