Barcelona crearà una empresa funerària pública per rebaixar el preu dels enterraments

El consistori pretén reduir un 30% de la tarifa del servei, que de mitjana és de 6.400 euros, un dels més alts d'Espanya

La iniciativa donarà peu a un tanatori municipal que està previst que obri el 2019, a final de mandat

jgblanco7570986 barcelona 16 01 2008 cuaderno del domingo reportaje s161111111345 / DANNY CAMINAL

jgblanco7570986 barcelona 16 01 2008   cuaderno del domingo      reportaje s161111111345
El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el regidor de Presidència, Eloi Badia, expliquen que l’ajuntament de Barcelona crearà una empresa funerària municipal per reduir el preu del servei en un 30%.

/

1
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

“El mercat no ha funcionat de forma adequada i la presència pública pot garantir més competència, que el servei sigui de més qualitat i un preu que permeti que el servei sigui assequible per al conjunt de la ciutadania”. Amb aquestes paraules ha justificat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, l'anunci que ha fet aquest divendres: l'ajuntament crearà un servei funerari municipal. I ho farà, principalment, perquè considera que el preu actual és massa car.

L'objectiu, ha dit, és aconseguir que aquesta quantitat es redueixi fins en un 30%. Com a resultat, s'obrirà un tanatori municipal, l'entrada en funcionament del qual està prevista per al 2019.

Segons ha detallat Pisarello, en l'actualitat Barcelona “és una de les ciutats on més car és acomiadar-se dels éssers estimats. El preu mitjà és de 6.400 euros, quan a Madrid és de 4.700 euros i a València, de 3.100 euros”. 

SERVEI DE QUALITAT

El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha afirmat que el servei actual és de qualitat, però que el preu s'ha de reduir. “Estudiem que no calgui comptar amb un tanatori per operar a la ciutat”, ha dit Badia sobre la possibilitat que augmenti la competència. “Obrim el mercat, perquè és un imperatiu, però ho fem de forma mesura. A més assegurem el servei de beneficència”, ha prosseguit.

Actualment, hi ha dos operadors, al marge de l'actuació puntual d'altres, que segons el consistori no tenen efecte en la competència. Ara al consistori li quedava un 15% del capital de Serveis Funeraris de Barcelona, la resta és de Mémora Serveis Funeraris. Per obrir la seva empresa pública, l'ajuntament ha de vendre aquest 15%, del qual es calcula un valor de 30 milions d'euros, per evitar la incompatibilitat de figurar en una societat mercantil i en una operadora pública, ha argumentat Badia.

MODIFICACIÓ DE LES ORDENANCES

Notícies relacionades

Paral·lelament, es perseguirà una modificació de les ordenances per revisar l'obligació de disposar de tanatori per operar, com indica la llei de serveis funeraris. També es volen fixar requisits per a la ubicació de tanatoris i per garantir els drets dels usuaris

Badia ha explicat que d'entrada el consistori es va plantejar rescatar el 85%, però que econòmicament resultava lesiu. Erigir el nou tanatori, ha dit, serà molt més barat.