Colau formalitza el pacte amb ERC sobre els comptes de Barcelona

L'alcaldessa i el republicà Bosch anuncien aquest dijous el seu acord pressupostari

El govern local necessita també el suport del PSC, pràcticament garantit, i almenys un vot de la CUP

2
Es llegeix en minuts

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el cap del grup municipal republicà, Alfred Bosch, formalitzaran aquest dijous el seu pacte sobre els comptes de la ciutat. El govern local necessita també el suport dels socialistes, pràcticament garantit ja, i d'almenys un dels tres regidors de la CUP perquè el ple aprovi dilluns que ve la modificació de crèdit, que a la pràctica ve a ser un nou pressupost.

La CUP decidirà aquest mateix dijous el sentit del seu vot. Fins a l'esclat del 'cas Garganté' es donava per segur que la CUP recolzaria els comptes. D'aquí ve que l'equip de Colau hagi evitat reiteradament en les últimes setmanes acusar el regidor anticapitalista per haver pressionat un metge amb la intenció que canviés el seu informe i responsabilitzés la Guàrdia Urbana de les lesions accidentals d'un manter.

Aquest dimecres s'ha produït un d'aquests episodis. El regidor Garganté ha rebut una bona estirada d'orelles per part de la resta de grups de l'oposició en la comissió municipal de Presidència, que s'ha reunit amb caràcter extraordinari per debatre què pensava fer l'ajuntament en aquest cas. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha censurat l'actitud de Garganté, a qui ha recordat que «no tot s'hi val» i a qui ha demanat «que assumeixi la seva responsabilitat política». El número dos del govern local, no obstant, ha reiterat la negativa perquè el consistori es personi com a acusació particular en la causa perquè, va dir, «jurídicament no és perjudicat». 

ÚLTIMES SETMANES

El pacte entre el govern municipal i ERC s'han anat forjant i consolidant en les últimes setmanes. Primer va ser la inclusió en els comptes d'una partida de 15 milions d'euros reclamada per ERC per a l'arribada del metro a la Zona Franca. Després, el principi d'acord amb el conseller de Justícia, el republicà Carles Mundó, per vincular el tancament de la Model amb la compra per part de l'ajuntament de la presó de la Trinitat, propietat de la Generalitat, per edificar en el seu lloc vivenda pública.

ACORDS POSTERIORS

Notícies relacionades

El previsible suport del PSC es basa en l'acceptació per part de l'equip de govern de les seves propostes d'inversió per reformar la Ronda de Dalt, la Meridiana i el carrer de Pere IV. Els socialistes de Jaume Collboni es reserven per després de l'aprovació pressupostària la concreció d'un eventual acord amb Barcelona en Comú per integrar-se en el govern de Colau. Els socialistes aspiren a accedir a la direcció de competències municipals dels àmbits econòmic, urbanístic i cultural.

Després de l'acord pressupostari, ERC s'inclinarà, si no hi ha cap obstacle imprevist, per prestar suport extern a l'equip de govern.