Entrevista YOTELE

Glòria Serra torna amb el seu ‘Equipo de investigación’: «No crec que ‘En el punto de mira’ ens copiï, són estils molt diferents»

El programa de reportatges torna aquest divendres a La Sexta, i a partir d’ara s’enfrontarà amb l’espai de Cuatro

Glòria Serra torna amb el seu ‘Equipo de investigación’: «No crec que ‘En el punto de mira’ ens copiï, són estils molt diferents»
6
Es llegeix en minuts
Víctor Santos

Torna ‘Equipo de investigación’. El programa que presenta Glòrria Serra des de fa gairebé onze anys torna aquest divendres a la nit a La Sexta sense canvis importants, perquè el seu públic fidel així ho demana: la veu omnipresent de la periodista, frases lapidàries i molta, molta investigació. Aquests són i continuaran sent els seus pilars. No obstant, aquesta temporada hauran de fer front a la competència directa del seu germà petit, ‘En el punto de mira’, que també torna a Cuatro amb noves presentadores com Samanta Villar o Carme Chaparro al capdavant.

Torneu amb una entrega dedicada a José Luis Moreno sobre les seves «set vides»...

Arrenquem amb l’operació que va motivar la seva detenció, perquè ja era per si mateixa substancial. Estem parlant del blanqueig de 85 milions d’euros i després de l’experiència de tots aquests anys a ‘Equipo’ sabem que aquesta no és una operació petita. Però al darrere sorgeix una figura que en algunes ocasions ha sigut discutida, hi ha hagut acusacions que mai s’han substanciat judicialment... Sempre hi ha hagut un rerefons que valia la pena desentranyar, i aquí entra ‘Equipo de investigación’. Hem anat a buscar els fets per parlar de la seva vida i de qui és aquesta persona tan important en l’àmbit de l’espectacle i de la televisió.

Quan parleu de figures tan importants, ¿teniu por de les represàlies?

No... Amb aquest tipus de persones la represàlia no va més enllà d’una possible denúncia. Nosaltres tenim molta sort, perquè no hi ha programa que s’emeti que no hagi passat prèviament pel filtre dels serveis jurídics de la casa, d’Atresmedia. Aquesta ha sigut la nostra pauta de comportament durant els últims onze anys. I em remeto a les proves: amb gairebé 500 programes emesos, les denúncies han sigut escassíssimes, em sobren dits de la mà per comptar-les. Estem tranquils amb la nostra feina.

Ara teniu un nou competidor els divendres a la nit, ‘En el punt de mira’ a Cuatro. ¿Nerviosos?

No, bé, bé, i et diré per què. A ‘En el punto de mira’ li tenim especial afecte perquè es nodreix en bona part de molts companys que han sigut a ‘Equipo de investigación’. Ens agrada que hi hagi l’‘spin off’ que segueixi un camí obert per nosaltres i que hi hagi informació a totes les cadenes. Però aquest any aquesta competició ens preocupa menys perquè si et fixes el format ha canviat i ja no és el que era, el que va néixer en el seu origen. S’assembla una mica més al que va fer en el seu moment Mercedes Milá amb el ‘Diario de...’, reporters una mica estrella, sobre el terreny posen el focus d’atenció sobre un tema polèmic o conflictiu. Els formats són tan diferents, i el tractament i el contingut tan diferents, que l’espectador ja decidirà si li agrada més un o un altre. Nosaltres podem competir amb les nostres pròpies armes sense preocupació. Competim dins del mateix grup amb ‘La voz’, així que després d’aquest rival... (rialles).

¿Creus que heu inventat una fórmula que s’intenta emular?

Home, inventar no, perquè un reportatge d’investigació és un reportatge d’investigació, aquí i al Japó. El que sí que és cert és que ‘Equipo’ en el seu moment, dins dels elements que conformen un reportatge d’investigació, sí va trobar un estil. Tot i que no m’escoltis a mi, saps que això que estàs veient és un reportatge d’‘Equipo de investigación’, pel to, aquesta forma de ‘story-telling’, explicant una història, que són fets reals, però gairebé com una pel·lícula. Això sí, diré que ha sigut una innovació dins de l’àmbit. Copiar no crec que estiguin copiant, això seria menystenir els competidors, però sí que és cert que quan hi ha una cosa nova que sorgeix i funciona, la competència vol fer una cosa semblant. Però no crec que es copiï perquè com et dic crec que els estils són radicalment diferents. Al final surt guanyant la informació i l’espectador, que té més on escollir.

Després de gairebé onze anys, ¿com intenteu sorprendre el públic?

Jo crec que en televisió s’ha d’anar amb compte quan tens un format tan consolidat com el nostre, que a més té unes regles d’estil molt marcades i que als seguidors els encanten. Hi ha alguns patrons que ja els posem nosaltres fins i tot com a picades d’ullet, algunes frases que són picades d’ullet a l’espectador fidel que li encanta. Més que canviar moltes coses que puguin sorprendre, el que sí que intentem és sorprendre amb les històries, amb els temes, més que amb la forma o el to. En el seu moment vam començar a abordar temes de consum, que era una cosa nova, i ara això en les últimes temporades ho hem anat encarant a temes controvertits de consum, que era una cosa que no havíem abordat tant. Hem parlat de l’oli de palma, de l’abús i abús dels greixos en els productes de la indústria agroalimentària, en determinats productes miraculosos, en les medicines alternatives... Hem parlat de temes de consum que poden semblar banals però que sí que tenen un fons que s’acosta més a ‘Equipo de investigación’.

Ara a La Sexta hi ha hagut un ball de presentadors. ¿A tu t’han arribat a proposar que canviïs de programa?

No, no, i ara. Jo crec que bona part d’aquests canvis venen motivats per lògiques. En el cas de la Mamen [Mendizábal, que va deixar el seu lloc a ‘Más vale tarde’ a Iñaki López i Cristina Pardo], a qui aprecio un munt i amb qui vaig estar parlant abans que es fes públic que se n’anava del programa, jo crec que s’entén perfectament. És una professional que fa deu anys que fa el mateix programa, que és molt dur, que és diari. Tenint una trajectòria molt gran encara per disfrutar, li ve de gust. Això provoca altres canvis. Moltes vegades no venen motivats per qüestions empresarials, sinó per qüestions personals. Presentadors que ho demanen perquè estan cansats... No, no, no m’ho han proposat i jo, encantada. És una casa [Atresmedia] on em sento comodíssima. Estic segura que si algun dia em proposen algun canvi serà a millor. Jo estic encantada de complir anys amb aquest projecte tan bonic de defensar i treballar.

Fa onze anys que fas aquest programa i hi continues transmetent molta passió.

Mira, és una pregunta molt pertinent, perquè jo soc una persona que mai havia estat tantíssim temps en una feina. Quan feia una o dues temporades que era en un projecte, sigui en ràdio o televisió, jo deia que em picaven les puntes dels dits, perquè ja tenia ganes d’abordar una cosa diferent. Sempre he tingut molta sort, he tingut una carrera increïble, per a mi. Sempre provava i trobava una cosa diferent. Però la veritat és que ‘Equipo’ té una particularitat, i és que cada programa sembla un programa nou, perquè cada entrega té un abordatge diferent, es treballa diferent i són temàtiques que, tot i que puguin semblar similars, són molt diferents. Per exemple, José Luis Moreno no estava previst per arrencar temporada. Nosaltres ens en vam anar de vacances amb unes previsions i en meitat de l’estiu va saltar això, així que ens hi vam haver de posar. Només per això és com si comencés una temporada d’un programa diferent. És un nou repte, una cosa que t’exigeix, hi ha molta pressa. Mira, jo estic gravant mentre parlo amb tu. Aquest programa no està acabat. Imagina’t quina emoció.

Notícies relacionades

Dius que els fans agraeixen aquestes picades d’ullet pròpies del programa. ¿Quina seria la frase que més repetiràs aquesta temporada? «No vol fer declaracions», «impera la llei del silenci», «intentem entrar»...

[Riu] Mira, jo et dic que la meva favorita és «Els seguim». Perquè resumeix una mica que tossuts que podem arribar a ser a ‘Equipo’. Truquem, parlem amb els advocats, intentem parlar amb ell, parlem amb la família... Després al final es resumeix amb «els seguim». Amb tota l’educació i sense assetjar ningú, mai ho deixem d’intentar.