ANÀLISI

'Cuarto milenio', l'únic format en emissió d'aquella Cuatro que va marcar una època

El canal de Mediaset manté oberta la seva finestra al paranormal la nit dels diumenges

cuarto-milenio

cuarto-milenio

4
Es llegeix en minuts
Sergio L. Merillas

“Si vostè és una ànima curiosa, si creu que queda molt per descobrir i si és capaç de sentir la fascinació pel que és desconegut, aquest és el seu programa”. Amb aquestes paraules, Iker Jiménez començava a pilotar la nau del misteri el novembre de 2005, tan sols uns dies després del naixement de Cuatro. ‘Cuarto milenio’ era tan sols una de les apostes amb què la cadena volia marcar la diferència respecte a les emissores tradicionals i laSexta, la seva competidora directa.

Catorze anys després, amb la desaparició de la marca 'Noticias Cuatro', el programa dedicat als amants del misteri s’ha convertit en l’únic que es manté en antena des de la posada en marxa de la cadena. ‘Supernanny’, ‘Callejeros’, ‘Pekín express’, ‘Hermano mayor’, ‘Supermodelo’, ‘Password’, ‘Factor X’, ‘Las mañanas de Cuatro’ o ‘Fama a bailar’ són altres dels espais que al seu dia van ser vaixells insígnia però que van acabar desapareixent de la seva graella per diferents motius. 

Aquesta Cuatro que va experimentar amb nous formats i que es va guanyar el suport de l’audiència gràcies a la seva innovació i al seu avantguardisme televisiu va anar perdent identitat després de la fusió amb Telecinco, però ‘Cuarto milenio’ continua inamovible de les nits dominicals. El format dirigit per Jiménez ha evolucionat i ha sobreviscut als canvis que ha travessat la cadena, on resta com un dels seus valors més grans quant a imatge de marca

El públic puja a la nau del misteri

Tot i que ha passat èpoques millors en termes d’audiència, el cert és que ‘Cuarto milenio’ li continua donant alegries a la cadena de Mediasetenmig de la seva crisi. El mes de setembre passat va arrencar la 14a temporada amb un 6,5% de quota de pantalla i 775.000 espectadors. Si bé no són dades espectaculars, el programa s’ha mantingut entorn d’aquestes xifres i fins i tot les ha incrementat fins i tot superar en algunes de les seves entregues el 7%, la qual cosa demostra la sòlida fidelitat del seu públic.

El passat 18 de novembre va anotar una de les seves millors nits amb un 8,2% i 913.000 espectadors, mentre que el 6 de gener es va quedar en un 6% de share però va reunir més televidents: 928.000. El mes de març ha tornat a demostrar que està en plena forma. El dia 3 va firmar un 7,6% i 691.000 i una setmana més tard va pujar fins a un 8,8% i 762.000. Millor encara li va anar diumenge passat, escalant fins a un gran 9,9% de quota de pantalla i 883.000 fidels.  

Un format polèmic 

Més enllà de les audiències, ‘Cuarto milenio’ s’ha convertit en un petit clàssic de la nostra televisió. Prova d’això és la dificultat a l’hora de trobar algú que mai hagi vist un dels debats moderats per Jiménez, o alguna de les aconseguides recreacions de casos embolicats de misteri que havien caigut en l’oblit per a molts o que fins i tot eren desconeguts per tanta altra gent. 

Al llarg d’aquestes catorze temporades, ‘Cuarto milenio’ ha posat sobre la taula temes que han fet reflexionar –i fins i tot tret la son– els espectadors. Esdeveniments paranormals, crims, ciència o misteris de la història tenen cabuda a la nau del misteri. De la mà d’experts en diverses matèries, el programa aborda des de diferents perspectives multitud de temes aparentment inexplicables. 

Aquesta és precisament una de les virtuts de ‘Cuarto milenio’. No tot és blanc o negre, sinó que és l’espectador qui treu les seves pròpies conclusions al final de cada entrega. Malgrat els innegables ingredients paranormals i esotèrics que conformen el to del programa, l’habitual és que també s’ofereixi una visió científica i racional dels temes que surten a debat

Però el tractament no és del grat de tothom, i prova d’això són les nombroses crítiques i polèmiques que el programa s’ha vist obligat a rebatre. Diversos fronts oberts que han explicat amb la rèplica de Jiménez, que fa uns mesos defensava que “si som un programa d’esoterisme, ho som amb molta ciència”. “No és que sigui un programa científic, però és una mescladissa”, afegia. 

La polèmica més recent esclatava el mes d’octubre passat, quan el presentador i el seu equip van abordar el ‘cas Vallecas’. Es tracta de l’únic expedient policial d’Espanya en què s’exposa una sèrie d’esdeveniments paranormals; història que va ser portada al cine el 2017 amb l’aclamada ‘Verónica’, dirigida per Paco Plaza. 

Notícies relacionades

Dies després de la seva emissió, els germans de la protagonista van desmuntar el cas i fins i tot van posar en dubte algunes de les declaracions abocades a l’espai de Cuatro. Jiménez no va dubtar a defensar-se amb una reflexió al seu programa, on va lamentar que “moltes persones del món” comencessin a propagar “l’Iker fraudulent, mentider”.“Catorze anys d’èxit a vostès els agrada, però a uns altres no”, va assenyalar durant la seva intervenció, en la qual també va posar en relleu les contradiccions dels germans. 

Agradi o no, i amb gairebé 600 programes a les espatlles, queda clar que ‘Cuarto milenio’ continua sense passar desapercebut entre l’audiència. Tot apunta que mentre el públic continuï responent de manera positiva, Cuatro mantindrà oberta la seva particular finestra al paranormal durant molts anys més.