Troba el teu habitatge a barcelona

Aquests són els elements que fan que una vivenda sigui més cara que una altra

Aquests són els elements que fan que una vivenda sigui més cara que una altra

Acn

3
Es llegeix en minuts

El preu de la vivenda a Espanya augmentarà entorn d’un 4% el 2022, segons les previsions de Servihabitat. Els preus van augmentar el 2,9% el 2021, coincidint amb l’any de més nombre de vivendes venudes de l’última dècada. El nombre de vivendes venudes augmentarà –segons aquest estudi– el 4,5%. Les vivendes iniciades van superar les 100.000 unitats el 2021 i per a aquest any les vivendes finalitzades també superaran aquest llindar.

El temps mitjà de venda de la vivenda habitual s’ha reduït, a més, des dels 5,9 fins als 5,5 mesos en un any, gràcies al despertar de la demanda embassada. El comprador de vivenda de vacances també ha escurçat els seus terminis des dels 7,5 mesos als 6,8 mesos.

Les compravendes de vivendes per part d’estrangers augmenten un 28,5% el 2021 i es troben a prop de les dades prèvies a la pandèmia.

Valor de taxació

Notícies relacionades

Però, ¿de què depèn el valor de la nostra vivenda? ¿Qui adjudica aquest valor? La importància rau a conèixer els elements que augmenten o disminueixen el valor real de les nostres vivendes, ja sigui per no pagar de més a l’hora de comprar o per rendibilitzar la seva venda o lloguer si és el nostre objectiu.

Un dels elements que augmenten el valor de la vivenda és el valor de taxació d’aquesta, un barem que s’utilitza per saber el valor real d’una casa o pis i que té en compte diversos factors:

Altura del pis i ascensor

Si l’edifici disposa d’ascensor, els pisos més alts seran els més cars, ja que tindran, en general, millors vistes i més lluminositat que els baixos. Per contra, si l’edifici no té ascensor ni possibilitat de tenir-lo, seran els pisos més baixos (i amb menys escales) els més cars. S’exclouen d’aquesta equació els pisos baixos situats arran de carrer, que seran, per se, els més barats per la incomoditat que presenten.

Valor de mercat

Els taxadors i el mercat immobiliari en general tenen en compte la llei de l’oferta i la demanda: si un barri està de moda i els pisos s’estan venent –i comprant– a tant el metre quadrat, aquest preu mitjà es trasllada a les vivendes del voltant.

Serveis i accessibilitat

Si la vivenda està ben situada i té botigues, mercat, supermercats, etcètera a prop, i si té bona oferta de transport públic, el seu preu serà més elevat que una altra que no tingui bona comunicació. De la mateixa manera, solen estar més ben valorades les vivendes que són cèntriques que les que se situen a l’extraradi, llevat d’excepcions de barris residencials.

Arranjaments interiors i exteriors

Una bona mà de pintura a la vivenda o als exteriors (balcons o finestrals) fan miracles. També canviar els mobles si són vells o passats de moda o, simplement, les cortines, persianes o estors suposen una millora a la llar que farà que se’n revaloritzi el preu. Convé, a més, fotografiar l’abans i el després, perquè es vegi com ha millorat la cosa.

Guanyar metres a la vivenda

I això, ¿com es fa? Doncs tirant envans, traient espai a passadissos massa llargs o col·locant mobles i miralls de tal manera que aportin sensació d’amplitud. Aquests trucs poden fer que s’incrementi el preu de venda en el que ha costat la reforma més a prop del 10% extra.

Fer la vivenda més ecològica

Intentar millorar l’eficiència energètica de la vivenda és un concepte que a poc a poc va guanyant pes i és un element vital perquè augmenti el seu valor, ja que va directament lligat a la possibilitat de disminuir el consum. Es pot fer amb quatre senzills passos: posar bombetes de baix consum, que portes i finestres siguin eficients (d’alumini i doble vidre, per a una millor eficàcia energètica) i millorar les canalitzacions d’aigua, gas i electricitat. Els electrodomèstics amb qualificació energètica –rentadores, rentaplats i calderes– també ajuden a estalviar energia i, per tant, consum i diners.