Troba el teu habitatge a barcelona

informe de la consultora crbe

'Barcelona des del cel': el nombre de grues descendeix un 8% el 2019

Cauen els projectes residencials en marxa un 4%, malgrat que encara no estan afectats per la normativa del 30%

gruas-para-construccion-viviendas-barcelona-1472230657168

gruas-para-construccion-viviendas-barcelona-1472230657168 / JOSEP GARCIA

4
Es llegeix en minuts
Max JIménez Botías

El nombre de projectes immobiliaris en construcció a Barcelona ha disminuït respecte a l’any passat, ja que l’impuls en la promoció d’oficines registrat en els últims mesos no ha contrarestat la disminució de la producció residencial. Malgrat això el nombre de vivendes en construcció es manté estable, amb un total de 3.751 davant les 3.734 de l’any anterior, tot i que el nombre de projectes és menor. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe ‘Barcelona des del cel’, que CBRE, consultora immobiliària, publica per tercer any consecutiu. La directora de CBRE Barcelona, Anna Esteban, ha destacat que, tot i que alguns dels projectes són anteriors a la normativa del 30% de VPO imposada per l’Ajuntament de Barcelona, hi ha hagut un «alentiment significatiu» d’entrada de nous projectes residencials i ha pronosticat que, l’any que ve, el descens serà més gran.

A la capital catalana es comptabilitzen 260 projectes de construcció o rehabilitació davant els 272 registrats l’any anterior, la qual cosa significa un descens del 4%. La majoria (198) corresponen a promocions de vivenda en construcció o rehabilitació. El sector terciari, que inclou oficines, hotels i comerç, suma un total de 37 projectes, mentre que la categoria altres, que agrupa desenvolupamentsd’escoles i residències per a la tercera edat, suma un total de 25 projectes. No tots els projectes s’aixequen amb grua, però els que sí que s’erigeixen mitjançant aquest procediment sumen 111, xifra un 8% inferior respecte a les 121 de l’any passat.

Igual com l’any passat, Sant Martí i l’Eixample són els districtes on més activitat promotora es registra, amb un total de 43 projectes, un nombre gairebé igual que ambl’Eixample, amb 42 projectes. Malgrat l’empat tècnic entre aquests districtes, la diferència és la tipologia de la promoció. A l’Eixample es registren fins a 34 projectes de vivendes en construcció i vuit de destinats a ús terciari. A Sant Martí, la vivenda té menor pes (25 projectes), en favor d’una activitat més elevada al sector terciari, amb fins a 15 projectes en construcció (12 d’oficines i tres d’hotels). A distància els segueix Sants-Montjuïc, amb un total de 28 projectes.

Les Corts augmenta la producció

Les Corts és el districte que més ha augmentat la seva activitat constructora respecte al 2018, amb cinc projectes més. Els altres districtes que augmenten respecte a l’any passat són Sant Andreu (tres projectes) i Sant Martí (un). La resta es mantenen o descendeixen. Entre els que descendeixen, l’Eixample té 10 projectes menys que el 2018 i Nou Barris. 4 menys.

Pràcticament no hi ha hagut canvis en el nombre de vivendes en construcció respecte al 2018: amb 3.751, són 17 unitats per sobre del registrat l’any anterior (3.734). Entre els canvis que més criden l'atenció per districte destaca Sant Martí, a la baixa, a causa de l’acabament de les obres de dos projectes que sumaven més de 250 vivendes (Eduard Maristany, 7 i Bilbao, 116). En sentit contrari, el districte de Sants-Montjuïc ha augmentat el nombre de vivendes en 171 (72% més), com a conseqüència de l’inici de les obres al passeig de la Zona Franca 17-23 per part de Solvia.

Esteban ha significat que és aviat per valorar l’impacte de la mesura del 30% en els projectes de la ciutat, tot i que ha apuntat que la tendència és la baixa, mentre que sembla que els projectes relacionats amb el lloguer prenen cert impuls. «Donada la gran demanda de vivenda de lloguer, alguns promotors ja estan adaptant la seva estratègia. Tot i que encara són pocs, hi ha ja alguns promotors locals que s’han pujat al carro del ‘build to rent’, és a dir, construir per llogar. És el cas de Nuñez i Navarro, Corp Uniq, amb alguns projectes en marxa», ha afegit.

Activitat al sector terciari

Al sector terciari hi ha un total de 37 projectes en construcció, la qual cosa suposa un increment del 37% respecte a l’any passat. En destaca el sector d’oficines, amb un total de 17 projectes, set més que l’any passat. En total, 226.000 metres quadrats estan actualment en construcció o rehabilitació, un 75% més que el 2018. Del total de metres en desenvolupament, un 27% es troba ja reservat. Com explica Lola Martínez-Brioso, directora d’Estudis de CBRE Espanya, «l’alta demanda d’espais d’oficines i l’escassa oferta d’edificis de qualitat disponibles per a lloguer, ve animant des de fa alguns mesos la construcció de nous edificis. Aquesta característica actual del mercat barceloní ha permès que es registrin un nombre molt elevat d’operacions clau en mà o de prelloguer, amb

Notícies relacionades

màxims històrics el 2019».

El districte de Sant Martí, on es troba el districte 22@és el que registra més nombre de projectes, amb un total de 12. Entre els més destacats hi ha el projecte Sea de Meridia, Àlaba, 111; de La Llave d’Or, i alguna important rehabilitació com la d’Almogàvers, 185, futura seu de Criteo a Barcelona. A Sants-Montjuïc hi ha les dues torres del complex BCN Fira District i un projecte de Solvia que inclou vivendes i un edifici d’oficines. Finalment, a l’Eixample s’ubiquen dos nous projectes a passeig de Gràcia, 2-4 i passeig de Gràcia, 17, tots dos en rehabilitació.