Conflicte

Gavà, Viladecans i Sant Boi, contra l’ampliació dels espais naturals protegits del delta del Llobregat

Denuncien que la proposta de la Generalitat s’ha fet a l’esquena del territori i que posa en perill la pagesia

L’activitat agrícola a l’ampliació de la zona ZEPA suposa el 70% de l’horta del Parc Agrari, que és un 30% de la superfície hortícola de Catalunya

Gavà, Viladecans i Sant Boi, contra l’ampliació dels espais naturals protegits del delta del Llobregat

ayuntamiento de Gavà

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els ajuntaments de Sant Boi, Viladecans i Gavà (Baix Llobregat) han presentat al·legacions a la proposta de la Generalitat de Catalunya de l’ampliació de la zona de protecció especial per a aus (ZEPA) del delta del Llobregat, en què reclamen la suspensió de la tramitació de l’acord.

D’aquesta manera ho han comunicat en una roda de premsa conjunta aquest matí els tres alcaldes dels municipis del Baix Llobregat. Els tres representants dels governs municipals de la zona han declarat que volen que abans es redacti la planificació pendent del conjunt dels espais naturals actualment inclosos a la Xarxa Natura 2000 «de manera immediata i amb caràcter previ a cap ampliació de la ZEPA».

Han denunciat que l’excessiva ampliació de les zones de protecció d’aus que proposa la Generalitat «posarà en perill» l’activitat agrícola d’una zona que suposa el 70% de l’horta del Parc Agrari, que és un 30% de la superfície hortícola de Catalunya.

Regulació i governança coordinada

Els ajuntaments del delta del Llobregat han demanat que, abans de qualsevol tipus d’amplicación de la ZEPA, també es garanteixi un pla d’inversions que «reculli les necessitats de la zona, un model de gestió i protecció adequat, i una regulació i governança coordinada» amb els diferents agents que incideixen al territori.

Els ajuntaments demanen que en el marc de l’elaboració i tramitació prèvia d’aquests plans, programes i de la revisió de la proposta de modificació de la ZEPA, es realitzi la corresponent avaluació ambiental, estudis científics solvents i contrastats que valorin i analitzin la situació de deteriorament dels hàbitats i la biodiversitat, i les causes que l’han provocat.

«Una resposta insuficient»

Des dels consistoris afirmen que la mesura d’ampliar les zones ZEPA és «insuficient». L’any 2013 es va iniciar un expedient en la Comissió Europea que posava de manifest la pèrdua de biodiversitat a l’espai Delta d’especial protecció, cosa que va donar peu a l’enviament de diferents informes en els anys 2014, 2015 i 2016 que «intentaven rebatre el fet acusatori».

Els governs locals acusen que la mesura de les zones ZEPA és una «acció de contenció» que aposta per fer una gran ampliació dels espais protegits «sense tenir en compte el context ni el perquè hem arribat a la situació actual». Afirmen que en la proposta actual «no hi ha cap canvi en el model de gestió dels espais naturals que ha suposat la pèrdua de biodiversitat denunciada per Europa».

«Vulneració dels principis bàsics de col·laboració entre administracions»

Els ajuntaments ja van expressar el seu descontentament el mes de juliol passat perquè s’havien «vulnerat els principis bàsics de col·laboració entre administracions» i van demanar a la conselleria d’Agricultura que es revertís la situació.

Segons els ajuntaments, la consellera i els regidors van acordar iniciar unes taules de treball conjunt per analitzar la proposta d’ampliació de la ZEPA i la seva justificació científica amb els ajuntaments, així com taules de treball sectorial en les quals tinguessin presència els principals agents del territori i, sobretot, la pagesia.

Els ajuntaments denuncien que l’actuació de la conselleria va ser la de publicar la proposta d’acord de govern d’ampliació el 29 de juliol del 2022, obligant-los a sol·licitar una ampliació del període d’informació pública. També asseguren que es va aprovar el Programa temporal de Desplegament d’instruments de gestió de la Xarxa Natura 2000 i que en van tenir coneixement «pel diari oficial».

Posteriorment, els ajuntaments van sol·licitar expressament la convocatòria d’una reunió específica perquè es compartís l’anàlisi i la motivació científica que sustenten la proposta d’ampliació, i que aquesta reunió es fes abans de la finalització del període ampliat d’exposició pública, reunió que, segons els governs municipals, «mai va ser convocada».

Duplicar les zones protegides

La proposta de la Generalitat d’ampliar la zona ZEPA del delta preveu passar de les 935 hectàrees de zones ZEPA actuals a una superfície de 2.372 ha, acompanyat d’un futur Pla de Protecció del Medi Natural i del Paisatge i un Pla de gestió de l’Espai Agrari. El pla es va presentar com un «compromís amb el futur del delta» que es desenvoluparia amb un model de «governança compartit».

Notícies relacionades

En el moment de l’anunci d’aquesta mesura, l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI) va publicar un comunicat on expressava el seu descontentament i la seva desaprovació davant de l’ampliació de les ZEPA, ja que consideraven que la Generalitat «opta per la via més fàcil» ampliant l’espai protegit «sense que existeixi ni la més mínima garantia científica i tècnica que ajudi a recuperar la degradació ecològica de la zona».

Més notícies d’el Baix Llobregat  a EL PERIÓDICO