Conflicte

Delta del Llobregat: la Generalitat anuncia que duplicarà els seus espais protegits i els empresaris agrícoles s’hi oposen

  • La Generalitat ha presentat el projecte d’ampliació de les zones d’especial protecció per a les aus del delta del Llobregat (ZEPA)

  • L’Institut Agrícola ha emès un comunicat on mostra el seu descontentament, ja que el pla suposa «condemnar el sector agroalimentari a la irrellevància»

Delta del Llobregat: la Generalitat anuncia que duplicarà els seus espais protegits i els empresaris agrícoles s’hi oposen

Àlex Recolons / ACN

3
Es llegeix en minuts
Elena Martínez
Elena Martínez

Periodista

ver +

La Generalitat de Catalunya va presentar aquest dijous al Prat de Llobregat (Baix Llobregat) el projecte d’ampliació de les zones d’especial protecció per a les aus del delta del Llobregat (ZEPA). El pla preveu passar de les 935 hectàrees de ZEPA actuals a una superfície de 2.372 ha, acompanyat d’un futur Pla de protecció del medi natural i del paisatge i un Pla de gestió de l’espai agrari, que es dissenyarà de forma participativa amb una inversió de més de 49 milions d’euros fins el 2026.

L’acció vol donar resposta a la carta que la Comissió Europea va dirigir a l’Estat l’any 2018 per reforçar les mesures de protecció del delta davant de les ampliacions del port de Barcelona, inclosa la desviació del curs del riu Llobregat, i de l’aeroport del Prat, així com la construcció d’un aparcament en l’espai protegit de Can Sabadell.

El pla es presenta com un «compromís amb el futur del delta» que es desenvoluparà amb un model de governança compartit i en quatre àmbits de treball principals: el foment d’espais naturals protegits, contenció urbanística, millora dels espais agraris i millora del règim hídric».

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, en la presentació del projecte va deixar clar quin n’era l’objectiu: «Volem garantir uns espais naturals ben conservats, amb una bona qualitat d’aigua i ben connectats amb uns espais agraris ben tecnificats, que garanteixin condicions dignes de vida als agricultors».

L’oposició dels empresaris agrícoles

Davant d’aquestes actuacions, l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI) ha publicat un comunicat on expressa el seu descontentament i la seva desaprovació davant de l’ampliació de les ZEPA, ja que consideren que la Generalitat «opta per la via més fàcil», ampliant l’espai protegit, «sense que existeixi ni la més mínima garantia científica i tècnica que ajudi a recuperar la degradació ecològica de la zona».

El pla de la Generalitat preveu millorar els espais agraris impulsant una «tecnificació agrària sostenible» a fi d’ajudar a millorar les competitivitats de les explotacions presents, per optimitzar les condicions laborals dels agricultors. Una de les actuacions és millorar el règim hídric, amb l’objectiu de garantir «un sistema sa i saludable i la gestió de la inundabilitat i drenatge de l’espai».  Dins d’aquest pla destaquen diferents actuacions, com la «millora» del funcionament hidrològic de l’estany de la Murtra –ubicat entre els municipis de Gavà i Viladecans–, i també les que estaran centrades en el sistema de sanejament de Gavà i Viladecans amb la remodelació de la depuradora.

L’IACSI creu que aquest pla suposa «condemnar el sector agroalimentari a la irrellevància» i «congelar l’activitat productiva amb multitud de prohibicions i limitacions». L’entitat denuncia un «xantatge al territori» per la Generalitat i un «abús al dret de la propietat privada dels empresaris agrícoles», ja que plantegen un pla d’inversions en infraestructures «clarament insuficient» i «impossible» de posar en marxa si el territori es declara ZEPA, ja que la normativa «prohibeix el desenvolupament d’activitats productives com la modernització de regadius».

L’institut afirma que el Govern «menteix» a l’assegurar que l’única via per recuperar ecològicament el lloc sigui ampliar la zona i que d’aquesta manera «executen un pla que és urgent en un temps dilatat» i tanquen l’«expedient» obert per la Comissió Europea.

«Suposa falsejar informació»

L’IACSI denuncia el procediment que el Govern està seguint, afirmen que no «és el mateix el procés de consulta pública que el procés participatiu que serveix per dissenyar les bases del pla perquè tingui una acceptabilitat social». L’entitat acusa de «falsejar la informació», ja que «les converses, declaracions públiques i privades, i presentacions realitzades per part dels responsables polítics i tècnics del Departament d’Acció Climàtica en els últims mesos han ocultat una part substancial de la proposta finalment presentada».

Davant de la situació, l’entitat d’empresaris agrícoles «confia» que se’ls escolti en el procés de consulta pública que el Govern obrirà per procedir amb el pla. L’IACSI «exigeix» que es publiquin els estudis preceptius i una auditoria independent de l’actual ZEPA, perquè es «demostri» que la solució és ampliar aquesta zona, i que si no es compleix s’exigirà la rectificació de tots els plans presentats per obrir «un procés de diàleg constructiu».

Notícies relacionades

 

El delta del Llobregat i els seus espais naturals

Més notícies de Viladecans,Sant Boi i Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Viladecans Gavà