Servei comarcal

Multa de més de 300.000 euros a Avanza, l’operador de busos del Baix Llobregat, pel mal estat de la flota

  • L’AMB sancionarà l’empresa per la falta de flota disponible i per la falta de funcionament de les rampes d’accés als vehicles

  • L’operador, que dona servei a municipis com Castelldefels, Gavà, Viladecans o Sant Boi, acumula queixes des de l’inici del seu servei

Multa de més de 300.000 euros a Avanza, l’operador de busos del Baix Llobregat, pel mal estat de la flota
2
Es llegeix en minuts
Elena Martínez
Elena Martínez

Periodista

ver +

L’Àrea Metropolitana de Barcelona sancionarà amb una multa de més de 300.000 euros l’operador d’autobusos del Baix Llobregat, per incompliments de l’execució del contracte del servei públic del transport interurbà. Segons ha informat El Baix, la multa s’imposarà aquest dimarts, 25 d’octubre, a l’empresa Avanza.

L’operador, que dona servei des del desembre del 2021 a grans municipis catalans com Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat, Cornellà, Sant Boi i l’Hospitalet de Llobregat, i les seves connexions amb la ciutat de Barcelona, acumula, des d’un inici, queixes per part dels usuaris que constaten que no compleix el contracte ni les millores que prometia al principi.

L’administració pública del territori metropolità ha informat que, entre les clàusules del contracte que no s’han complert, està la falta de flota disponible i, per tant, la no substitució de vehicles avariats. Des de l’inici del servei, segons l’AMB, s’han rebut, per part de les persones usuàries del servei, 624 queixes relacionades amb autobusos que no han passat per la parada a l’hora corresponent a la seva expedició. Durant el mes de juliol, es van detectar entre 19 i 30 autobusos provisionals a la cotxera, i, alhora, de mitjana, durant el mateix mes, 23 vehicles d’aquests no es trobaven operatius.

L’informe sancionador també deixa patent la falta de funcionament de les rampes d’accés als vehicles, ja que durant els primers sis mesos del funcionament del servei, l’ens metropolità va rebre més de 35 queixes relacionades amb el mal funcionament de les rampes.

En conseqüència, l’operador d’autobusos del Baix Llobregat haurà de pagar 165.400 euros per la falta de rampes d’accés als vehicles i 171.371 euros per la no disponibilitat de la flota, de manera que en total la sanció és de més de 330.000 euros.

Queixes durant tot l’any

L’operador del servei de bus interurbà entre Barcelona i els municipis del Baix Llobregat sud ja va assumir responsabilitats i va demanar disculpes als usuaris per les incidències durant tot l’any i pel mal estat de la flota actual. Però, malgrat aquestes disculpes, no hi ha hagut canvis notables en l’estat dels seus vehicles durant el transcurs de l’any i les queixes, tant per part dels ciutadans com dels treballadors, han persistit.

Durant tot l’any, ciutadans dels municipis als quals dona servei aquest operador s’han queixat de les «deficiències» del nou operador. Tant és així, que el juliol passat, la Plataforma per un Bus Digne al Baix Llobregat, integrada per la Plataforma del Transport Públic (PTP), i entitats com ECOM o la Federació d’Associacions Veïnals del Baix Llobregat i els sindicats CCOO, UGT i CGT van congregar unes 400 persones per protestar contra «l’envelliment, les avaries i la brutícia» del servei.

Notícies relacionades

Durant el mateix mes de juliol, també es van sumar als «tocs d’atenció» els ajuntaments dels municipis als quals dona servei Avanza, que van publicar un comunicat en què exigien a l’empresa adjudicatària que es resolguessin immediatament les deficiències del servei per «garantir un transport públic de qualitat als quatre municipis».

Més notícies del Baix Llobregat en l’edició local d’EL PERIÓDICO