Agricultors del delta del Llobregat alerten que l’ampliació de la zona de protecció d’aus podria acabar amb la producció agrària en cinc anys

Les cooperatives agrícoles locals denuncien que han sigut ignorades per la Comissió del Delta del Llobregat

Agricultors del delta del Llobregat alerten que l’ampliació de la zona de protecció d’aus podria acabar amb la producció agrària en cinc anys
2
Es llegeix en minuts

La Cooperativa Agrícola de Viladecans i la Cooperativa Agropecuària de Gavà, respectivament, expressen la seva preocupació enfront del recent anunci de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, d’ampliar la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) a les àrees agràries d’aquests municipis. Les dues entitats critiquen que a la Comissió del Delta del Llobregat no estiguin representades les cooperatives agràries, un dels motors econòmics de la zona. A més, recorden la seva importància per a un model d’alimentació sostenible pel seu protagonisme en el proveïment d’hortalisses fresques de proximitat, així com la defensa del territori.

Les organitzacions agràries de Gavà i Viladecans conclouen que l’ampliació de la ZEPA i les reserves naturals dins de la Xarxa Natura 2000 i la falta de recolzament per a la creació d’un polígon agrícola professional provocaran l’extinció d’aquest espai agrari en menys de cinc anys.

Els presidents de la cooperativa Agrícola de Viladecans i l’Agropecuaria de Gavà, Carles Faura i José Pañella, respectivament denuncien que «a la indiferència de les administracions públiques se suma l’amenaça de l’ampliació de la ZEPA. Són massa dificultats per tirar endavant amb projectes empresarials agraris amb vista a llarg termini a aquesta zona».

Tot i que el Departament de Territori de la Generalitat no ha fet pública encara la superfície d’ampliació de la ZEPA, les organitzacions agràries avancen que actualment l’àrea agrària es troba envoltada per la zona protegida per a les aus. «Ampliar més aquesta franja, agafant terreny agrícola, és inviable per als cultius que es convertiran en la menjadora d’aquests ocells».

Notícies relacionades

Les organitzacions també critiquen l’anunci de la Generalitat d’invertir 74 milions fins al 2027 per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a la millora de l’estat ambiental del Delta i del Parc Agrari. Per la pagesia que reivindica les millores en el manteniment del sistema hidràulic des de l’any 2009, «aquest anunci arriba tard i enverinat». En aquest sentit, fa tot just un any, els dos presidents i agricultors de la zona denunciaven públicament la situació insostenible de l’àrea a causa de les infraestructures hidràuliques obsoletes i insuficients. Després del pas del Gloria, el sector agrari feia un crit d’auxili a les administracions davant les reiterades pèrdues de collites i denuncien que les millores en manteniment i modernització de les infraestructures de drenatge del Delta del Baix Llobregat no superen els 3 milions d’euros.

Més notícies de Gavà i Viladecans a l’edició local de EL PERIÓDICO

Temes:

Agricultura