Soroll

Contaminació acústica: ¿com afecta la nostra salut?

Estar sotmesos de manera constant a nivells de soroll per sobre del que es recomana pot tenir conseqüències negatives en la nostra salut física i psicològica

Contaminació acústica: ¿com afecta la nostra salut?
3
Es llegeix en minuts
Lola Rey

La contaminació acústica té efectes nocius per al nostre organisme i es pot arribar a convertir en un gran problema que pot afectar el nostre dia a dia. Per conscienciar sobre el problema del soroll a les llars i centres de treball, l’últim dimecres del mes d’abril se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre el Soroll, que aquest any serà el 26. Una efemèride que remarca la necessitat de buscar solucions per aïllar casa nostra del soroll exterior i guanyar en qualitat de vida. Segons dades que maneja Kronos Homes, una de les promotores immobiliàries líders a Espanya i Portugal, dos de cada deu espanyols pateixen problemes de sorolls produïts per veïns o procedents de l’exterior.

 La contaminació acústica és la presència de soroll ambiental excessiu i continuat en el temps produït per l’acció humana, i genera malestar i té conseqüències nefastes per a la salut física i psicològica. Patir aquest problema a la llar és especialment molest, ja que la nostra vivenda és el lloc destinat al descans, a activitats d’oci i a passar un temps de qualitat. 

 Dins de la contaminació acústica, cal diferenciar dos tipus de fonts generadores de soroll: la que es genera a l’interior de les llars i la que es produeix a l’exterior. Dins de les nostres llars, la contaminació acústica pot procedir dels electrodomèstics o dels lladrucs d’un gos. En canvi, els sorolls de l’exterior es poden deure al pas de cotxes per una carretera pròxima, obres al carrer o veïns molestos, entre altres possibilitats.

 La contaminació acústica pot procedir de diferents fonts. Aquestes són les més freqüents:

 Trànsit rodat. És un dels principals focus de contaminació acústica, especialment a llars situades a prop de carreteres i autopistes.

 Trànsit aeri. Les vivendes ubicades sota rutes aèries suporten uns nivells de soroll molt per sobre del desitjat.

 Obres urbanes. Les obres urbanes són les responsables d’una gran contaminació acústica, tot i que de caràcter transitori.

 Animals. Els lladrucs i udols d’un gos es poden considerar contaminació acústica, ja que poden assolir fins a 80 decibels.

 Electrodomèstics. Els electrodomèstics en funcionament, com la rentadora i l’assecadora, són una font de soroll, tot i que la contaminació acústica es deu, principalment, a la ràdio, la televisió o els dispositius musicals amb altaveus potents.

 Restauració i oci nocturn. Els bars i els restaurants, especialment si tenen terrasses a l’exterior, són una font de soroll que pateixen els veïns de la zona.

Estar sotmesos de manera constant a nivells de soroll per sobre del que es recomana pot tenir conseqüències negatives en la nostra salut física i psicològica. Aquests són els principals efectes nocius:

1. Pèrdua auditiva

Estar sotmès a contaminació acústica pot provocar, a la llarga, una disminució de la capacitat auditiva i pèrdua d’oïda en els casos més greus.

 2. Problemes psicopatològics

Davant una font de soroll constant, s’accelera el pols, les pulsacions augmenten i la persona es troba nerviosa o pot patir episodis gàstrics o mals de cap.

 3. Empitjorament de l’estat de salut

La contaminació acústica pot elevar la hipertensió o provocar problemes cardiovasculars. També és perjudicial per mantenir equilibrat l’organisme quan es pateix diabetis.

 4. Pertorbació del son

Una de les principals conseqüències directes d’un excés de soroll és la falta de descans, especialment durant la nit, fet que provoca insomni, malestar i nerviosisme.

 5. Menys concentració

El soroll impedeix una correcta concentració, cosa que provoca una disminució de la productivitat i un baix rendiment.

 6. Estats d’ànim alterats

No descansar adequadament com a conseqüència de la contaminació acústica fa que les persones es mostrin cansades i presentin problemes de conducta, com ara agressivitat o irritabilitat.

 7. Nerviosisme en criatures i mascotes

Les criatures i les mascotes són especialment sensibles als sorolls elevats i constants, cosa que en ocasions es tradueix en intranquil·litat o canvis bruscos de caràcter. 

 8. Problemes psicològics

La contaminació acústica pot provocar problemes d’estrès, ansietat, depressió i fatiga crònica en les persones que la pateixen.

 9. Dificultats de memòria i atenció

Notícies relacionades

Un soroll constant té com a conseqüència problemes d’atenció i memòria, de manera que dificulta la tasca de qui, per exemple, està estudiant per a un examen o preparant-se una oposició.