Escombraries electròniques

La UE prepara una norma contra els aparells que no es poden reparar

Serà obligatori que mòbils i tauletes puguin ser arreglats, en comptes de llençar-los a la primera avaria

La UE prepara una norma contra els aparells que no es poden reparar
2
Es llegeix en minuts

L’obsolescència programada (és a dir, la mort deliberada d’aparells en un termini determinat) podria rebre la seva estocada final a la Unió Europea, gràcies a la nova normativa que preparen els òrgans comunitaris. Es tracta, en resum, que els dispositius electrònics més habituals puguin ser reparats i no estiguin condemnats a ser llençats a les escombraries davant la primera avaria.

La Comissió Europea ha elaborat ja un esborrany amb un protocol de reparació per a telèfons i tauletes a tota la UE, cosa que suposaria el final de l’era dels dispositius d’un sol ús. Així s’estableix als primers esborranys de propostes de reglaments de disseny ecològic i etiquetatge energètic en telèfons intel·ligents i tauletes.

Si s’aproven finalment, establiran un índex de reparació i la primera etiqueta energètica de la UE per a aquest tipus de dispositius, informa el portal La Crónica Verde.

La nova classificació de reparació està inspirada en la que França va posar en marxa el 2020. Aquesta puntuació de reparació no serà l’única informació inclosa a la nova etiqueta per a tots els telèfons intel·ligents i tauletes. També informarà els consumidors sobre la durada de la bateria, la resistència a caigudes accidentals i la protecció contra la pols i l’aigua.

La nova etiqueta pot canviar les regles del joc i impulsar els consumidors cap als productes més sostenibles, segons una primera valoració feta per la Coalició Ambiental sobre Estàndards (ECOS).

Les regulacions també imposaran nous criteris d’ecodisseny que tots els telèfons en el mercat de la UE hauran de complir:

  • Obligació dels fabricants i detallistes de proporcionar informació sobre el preu de les peces de recanvi.

  • Noves exigències de robustesa, com resistir caigudes fins a 100 vegades sense pèrdua de funcionalitat.

  • Possibilitat que els usuaris esborrin dades de forma segura

  • Possibilitat que els consumidors puguin donar sense problema els seus dispositius a recicladors i altres operadors especialitzats en la seva reutilització.

Una norma amb punts febles

Una norma amb punts feblesEls esborranys ja estan oberts per poder rebre comentaris i propostes dels ciutadans. Segons ECOS, «les propostes encara han de millorar-se significativament». Per exemple, la disponibilitat i la capacitat de reemplaçament de certes peces de recanvi estableixen límits innecessaris per als reparadors. Igualment, la proposta d’ecodisseny oposa reparabilitat davant fiabilitat.

Els fabricants tindran l’opció de proporcionar bateries duradores (que duren més de 1.000 cicles de càrrega) o permetre que les seves bateries estiguin disponibles com a recanvis per als usuaris finals.

Notícies relacionades

Però també té algunes fallades. Així, la Comissió obliga els fabricants a proporcionar recanvis i actualitzacions de software durant un màxim de cinc anys. A més, els telèfons mòbils i tauletes amb pantalles flexibles estan exempts d’aquestes obligacions. Com a resultat, aquests dispositius podrien convertir-se en la norma per als fabricants disposats a ignorar els requisits de disseny imposats per la UE, critica ECOS.

Mathieu Rama, responsable de la Coalició Ambiental sobre Estàndards (ECOS) considera que «l’índex de reparació i la nova etiqueta energètica canviaran les regles del joc per als mercats de telèfons mòbils i tauletes, i convertiran la durabilitat en un criteri decisiu a l’hora de comprar un dispositiu». Segons la seva opinió, la proposada la Comissió Europea «podria marcar el final de l’era dels dispositius d’un sol ús».