Biodiversitat

‘Guerra’ al gat: declarat ‘espècie exòtica invasora’ a Polònia

Els felins provoquen «danys devastadors»: maten milers de milions d’animals cada any, segons els científics

‘Guerra’ al gat: declarat ‘espècie exòtica invasora’ a Polònia

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

El gat aixeca passions. La polèmica entorn d’aquest felí i els seus efectes en la biodiversitat enfronta científics, ecologistes, propietaris i amants d’aquests animals. L’última polèmica entorn d’aquest conflicte ha passat a Polònia, on una institució científica que treballa per a la protecció de la natura acaba de declarar el gat ‘espècie exòtica invasora’, pels «danys devastadors» que causa a la biodiversitat. La reacció dels defensors dels gats no s’ha fet esperar: exigeixen la immediata retirada de l’espècie d’aquesta llista.

La ‘guerra’ es va desencadenar quan l’Institut de Conservació de la Natura, de l’Acadèmia Polonesa de Ciències, va incloure el gat com a espècie invasora número 1.787 de la base de dades nacional, que gestiona aquest organisme.

Els dirigents de l’institut polonès s’han afanyat a explicar el perquè de la seva decisió. Ho tenen clar: «Atès que hi ha una clara evidència científica de la influència negativa del gat domèstic en la biodiversitat autòctona, havia de catalogar-se com una espècie exòtica invasora al nostre país. Aquesta opinió està en línia amb l’opinió formulada per l’equip d’espècies exòtiques invasores com a part de les activitats de la Comissió Europea», assenyala l’Institut.

La decisió de la institució polonesa coincideix amb les apreciacions d’un grup de científics espanyols que van destacar recentment que l’objectiu a mitjà termini de les lleis ambientals ha de ser «la desaparició dels gats salvatges, incloses les colònies felines».

Els científics polonesos i espanyols es fan així ressò dels resultats de múltiples estudis que revelen que el gat domèstic ha estat implicat en més d’una quarta part de les extincions contemporànies d’ocells, mamífers i rèptils arreu del món, i el consideren el depredador invasiu més nociu per a la biodiversitat.

Vector i reservori de malalties

Vector i reservori de malaltiesLa depredació per part dels gats és la causa més important de mortalitat de petits mamífers i ocells, per davant dels animals atropellats, l’enverinament o els caçadors humans, ressenyen les últimes recerques científiques.

Així mateix, contràriament a la creença popular, els gats de colònia ben alimentats encara cacen preses salvatges, i a causa de les seves altes densitats, els gats de carrer sovint exerceixen impactes en les poblacions de preses diverses vegades més grans que els depredadors natius. Finalment, els gats actuen com a vectors i reservoris de nombroses malalties que poden posar en perill la vida silvestre i danyar la salut pública.

Segons una recerca recent publicada a ‘Global Change Biology’, els gats assilvestrats ja han provocat l’extinció de 33 espècies animals. També amenacen el 8% d’espècies catalogades en perill crític a escala mundial per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Els científics estimen que només als Estats Units els gats són responsables de la mort d’entre 1.400 i 3.700 milions d’ocells i d’entre 6.900 i 20.700 milions de mamífers cada any. A Polònia els gats maten al voltant de 140 milions d’ocells cada any.

En entorns illencs, l’acció d’aquests felins ha contribuït a la desaparició, almenys, del 14% dels vertebrats. Globalment, les regions insulars més afectades per l’acció dels gats són les Galápagos (Equador), Hawaii (Estats Units), algunes illes del Carib i les Canàries.

Les dades obtingudes pels científics demostren que la biodiversitat dels dos arxipèlags espanyols s’ha vist molt afectada per l’acció dels gats. En l’actualitat suposa el perill més gran per a la supervivència del llangardaix gegant de La Gomera, un dels rèptils més amenaçats del planeta.

Gestionar les poblacions de gats

Gestionar les poblacions de gatsQuant als ocells, entre les espècies caçades pels gats a les Canàries figuren els petrells de Bulwer, en perill d’extinció, els coloms canari cuablanc i canari cuafosc, el pinsà blau de Gran Canària i el bitxac canari. A les Balears preocupa l’impacte sobre la baldriga baleàrica.

¿Per què llavors els gats no estan inclosos en la llista d’espècies exòtiques invasores de la Unió Europea (UE)? Perquè no compleixen tots els criteris exigits. A més, a causa de la presència massiva de l’espècie en la cria domèstica i en l’entorn natural, és «poc probable que la inclusió del gat domèstic en la llista de la UE previngui, minimitzi o mitigui el seu impacte de manera efectiva», expliquen els científics polonesos.

Tot i que la inclusió del gat en la llista d’espècies invasores no obliga a sol·licitar permís per a la seva tinença, ni a adoptar mesures correctives com el control de població, els investigadors polonesos reclamen un esforç per «reduir l’impacte negatiu del gat domèstic en la fauna autòctona».

Perquè la legislació de la UE no prohibeix a les autoritats locals, regionals i nacionals adoptar mesures per gestionar les poblacions de gats salvatges. I això és just el que aconsella l’institut polonès per protegir la biodiversitat al país.

Alguns experts aconsellen la captura, esterilització i retorn dels gats de carrer. D’altres creuen que s’hauria de procedir a l’eliminació directa.

Notícies relacionades

A les crítiques sobre declarar espècie exòtica el gat, present a Polònia des de fa milers d’anys, els rectors de l’Institut de Conservació de la Natura expliquen que va ser domesticat fa uns 10.000 anys, entre la vall del Nil i el sud de Mesopotàmia. «Per tant, des d’una perspectiva purament científica, a Europa, i per tant també a Polònia, hauria de ser considerada una espècie exòtica», remarquen.

Informe de referència: https://www.iop.krakow.pl/ias/problem/czesto-zadawane-pytania