Clima extrem

Les onades de calor a Espanya augmentaran un 104% en 30 anys

La pujada serà del 150% a la costa del Mediterrani i el Pirineu, segons un estudi científic

Les onades de calor a Espanya augmentaran un 104% en 30 anys

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’esdeveniment climàtic conegut com a ‘onades de calor’ s’intensificarà de forma molt notable en els pròxims anys a Espanya, però especialment al vessant mediterrani. La primera investigació detallada sobre l’evolució prevista per a aquest fenomen a Espanya demostra que la pujada de la seva intensitat es duplicarà, i arribarà a un 104% d’aquí al 2050. A la costa Mediterrània aquest ascens serà del 150%.

Un estudi sobre projeccions climàtiques realitzat l’any passat i que ara torna a cobrar actualitat preveu un augment de la intensitat de les onades de calor del 104% per al futur pròxim (2021-2050) a tota la península Ibèrica. En la investigació van participar investigadors de la Universitat de Santiago de Compostel·la i de la Universitat de Vigo.

Els canvis més importants apuntats en aquesta investigació, que acaba de ser publicada a la revista internacional ‘Atmospheric  Research’, es produeixen a la regió del centre i l’est del país, i arriben al 150% per a la costa mediterrània i el Pirineu.

Els autors d’aquest treball, entre els quals figuren Nieves Lorenzo, Alejandro Díaz-Poso i Dominic Royé, estimen un increment de les onades de calor amb tendències del 6% al 8% per dècada, fet que comportarà una afecció més gran sobre l’ésser humà, un augment de la demanda d’energia i implicacions per al risc d’incendis.

Aquest tipus de successos climàtics es poden caracteritzar per quatre dimensions: freqüència, durada, intensitat i extensió espacial. De fet, en aquest estudi s’aplica per primera vegada el factor d’‘excés de calor’ (Excess Heat Factor, EHF), un paràmetre desenvolupat per científics australians que té en compte tant la intensitat com els efectes sobre el cos humà.

Altres investigacions anteriors ja van demostrar que l’EHF podria utilitzar-se per avaluar els efectes d’aquests episodis de calor extrema en la salut de la població ( Royé et al. 2020).

«L’índex EHF és molt útil per detectar aquest tipus d’esdeveniments extrems, fet que el converteix en una eina per contribuir a la presa de decisions per minimitzar els impactes negatius de les onades de calor en la salut pública o en altres sectors susceptibles, com l’agricultura, la silvicultura o l’energia», assenyala la Universitat de Santiago de Compostel·la en una nota.

Les projeccions apunten que les àrees que mostren una major intensitat no coincideixen amb àrees on els esdeveniments d’onada de calor tenen més durada.

Tant per al 1971-2000 com per al 2021-2050, les onades de calor a les regions muntanyoses i peninsulars occidentals es caracteritzen per un  EHF més alt, però una durada més curta que les de la zona sud-est peninsular i, en general, a la costa mediterrània.

La raó principal d’aquest patró espacial, remarquen els autors de la publicació, arrela en el ràpid transport de masses d’aire suaus des de l’oceà Atlàntic cap a l’oest de la península Ibèrica.

L’extensió mitjana de les onades de calor per al període 1971-2000 va augmentar en un 1,71% per dècada, mentre que l’augment en l’extensió màxima és encara més gran, amb un 4,3% per dècada.

S’espera que aquesta tendència continuï en el futur pròxim, amb augments que oscil·lin entre el 6% i el 8% per decenni per al valor d’extensió màxima. Els resultats apunten cap a un augment significatiu en la intensitat, freqüència, durada i extensió de les onades de calor a Espanya per al segle XXI.

Estudi de referència: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169809521002076?dgcid=author

Notícies relacionades

........

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es