Fenomen extrem

Així es resisteix l’onada de calor: l’oasi de l’ombra i evitar les hores centrals del dia

  • «Jo intento passejar sempre a última hora, prendre coses fresques i buscar zones on passi l’aire per seure una estona i així refrescar-me», explica Frederic Camps, funcionari de justícia

A1-152592127.jpg

A1-152592127.jpg / Manu Mitru (EPC)

3
Es llegeix en minuts

Una nova onada de calor castiga la Península aquesta setmana activant les alertes arreu del país. A Catalunya les temperatures, per exemple, poden arribar als 40 graus en zones pròximes al Pirineu i la vall de l’Ebre. Ens trobem, per tant, davant la segona onada de calor d’aquest estiu després de la del juny. Per pal·liar els efectes d’aquesta onada de calor són moltes les persones que decideixen quedar-se a casa i evitar sortir durant el dia però qui no es pot permetre el luxe de no sortir, ja sigui per feina o bé perquè els ha coincidit un viatge amb aquesta calor infernal, ens expliquen els trucs que porten a terme per pal·liar les conseqüències de les altes temperatures.

El millor remei davant les altes temperatures

Si en alguna cosa coincideixen totes les persones consultades és que el millor remei per pal·liar els efectes d’aquest fenomen extrem és passejar per l’ombra, beure molta aigua –i refrescos també– i evitar les hores centrals del dia. Leslie Sandoval explica que intenta buscar l’ombra en tot moment i evitar les zones més caloroses de la ciutat. Aquesta és la tònica de la majoria dels habitants de Barcelona: buscar l’ombra i les zones on passi l’aire per fer el seu camí menys pesat. «Jo intento passejar sempre a última hora, prendre coses fresques i buscar zones on passi l’aire per seure una estona i així refrescar-me», diu Frederic Camps, un funcionari de justícia de 58 anys.

Per als que han vingut a passar les vacances a la capital catalana se’ls ha fet més complicat trobar remei a la calor. Combinar turisme, passejar per la ciutat i aguantar les altes temperatures és un còctel arriscat a què s’estan enfrontant els visitants aquests dies. «Jo soc del Regne Unit i sabia que a Barcelona feia calor però no m’esperava venir enmig d’una onada com aquesta. Com que estic fent turisme intento entrar a les botigues i buscar llocs a l’ombra per aprofitar el dia el màxim possible sense haver de recórrer a l’hotel», explica Helen May, una turista anglesa que està passant les vacances a Barcelona.

Mariela Manso, d’altra banda, es troba en la mateixa situació que May, però assegura preferir quedar-se a l’hotel a «disfrutar de la piscina i l’aire condicionat» i en cas de sortir durant el dia, anima la gent que busqui llocs frescos com botigues, museus o espectacles de teatre, on pots disfrutar de l’oferta cultural de Barcelona sense fondre’t pel camí. A més de totes aquestes estratègies per passar els dies sense morir de calor, el que més s’ha repetit ha sigut la importància de beure aigua –i que sigui freda– durant tot el dia.

A casa i amb aire condicionat

Notícies relacionades

Per als residents, l’onada de calor no només els agafa al carrer, sinó també a casa, on es refugien durant les hores centrals del dia però on també necessiten crear un «oasi» climàtic per evitar patir la calor. Alguns, com és el cas de l’Oliver, compten amb piscina a casa, mentre que d’altres han de recórrer a mitjans tradicionals –com el ventilador– per poder refrescar-se. «A casa tenim una terrassa i una piscina, per tant, evitem sortir el màxim possible i més al migdia. Si sortim és a la tarda quan ja ha baixat el sol i corre l’aire», explica l’Oliver juntament amb els seus fills Marcel i Eric.

Per als que no tenen la sort de tenir piscina a casa, les maneres d’alleujar la calor se centren en l’ús del ventilador i l’aire condicionat i tenir les finestres obertes durant el dia. «A casa intento tenir les finestres obertes perquè corri l’aire i així no tenir l’aire posat tot el dia, però es fa gairebé impossible no tenir-lo encès ni que sigui un parell d’hores», comenta Francisco González, estudiant de 29 anys.

Temes:

Calor Ciutadans