«És il·legal i denunciable»

Foto | Així persegueixen i assetgen les barques d’esbarjo les balenes a València

Els investigadors capten imatges d’embarcacions perseguint i llançant-se a sobre dels rorquals i encreuant-se entre una mare i la seva cria

Foto | Així persegueixen i assetgen les barques d’esbarjo les balenes a València

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

Els investigadors del projecte Cabo Rorqual i Eduard Degollada, de l’ONG Edmaktub, que aquests dies han navegat al seu catamarà ‘Maktub’ per les costes de Dénia i Xàbia, a València, han sigut testimonis aquest cap de setmana de la falta d’escrúpols de molts navegants que, com moderns capitans Ahab, han assetjat les balenes rorquals (‘Balaenoptera physalus’) i han comès tota una col·lecció d’infraccions. Degollada ha fet fotografies que confirmen que les tripulacions de les embarcacions d’esbarjo tenen moltíssim a aprendre.

«Els rorquals són animals protegits. No s’hi pot anar darrere. És il·legal i denunciable», va explicar dimarts el responsable d’Edmaktub, que estudia el pas d’aquests grans cetacis per les costes de Garraf (Barcelona) i que està col·laborant amb el projecte Cabo Rorcual. Degollada compta amb una autorització del Ministeri per a la Transició Ecològica per acostar-se a aquests grans cetacis. Tot i així, guarda la distància i no molesta les balenes. Pren imatges d’aquests impressionants animals (els segons més grans del planeta després de la balena blava) amb un dron.

Aquests dies li ha tocat també fer molta pedagogia. Ha advertit les tripulacions de barques que perseguien les balenes que estaven cometent una il·legalitat. Malgrat això, algunes d’aquestes tripulacions tornaven a la càrrega quan pensaven que havien fet el salt als investigadors i als vigilants (el servei de Guardacostes de Dénia o les llanxes de protecció de la posidònia oceànica).

Notícies relacionades

Les fotografies, preses la majoria a la costa de la Sardinera i el cap Prim de Xàbia, mostren comportaments vergonyosos. Una embarcació creua entre una mare i la seva cria. Una ‘floteta’ de barques segueix a tot drap i assetja quatre rorquals. Les embarcacions incompleixen normes que són cristal·lines. Està prohibit acostar-se a menys de 60 metres de les balenes, navegar recta en línia cap a elles o anar a més de 4 nusos quan se n’està al radi d’entre 60 i 300 metres.

«Es pot disfrutar perfectament de contemplar un rorqual a 300 metres. En aquesta costa tenim un tresor i hem de conservar-lo», va advertir el coordinador del projecte Cabo Rorqual, Eduardo Belda. «És important que socialment prengui força que hem de preservar aquests animals i que els navegants conscienciats reprenguin als que incompleixen les normes i posen en perill aquesta riquesa marina».