Treball en Barcelona

Sectors en auge per treballar com a autònom ara mateix a Catalunya

Certs professionals compten amb interessants oportunitats en aquests moments per ampliar els seus negocis

Sectors en auge per treballar com a autònom ara mateix a Catalunya
5
Es llegeix en minuts

En aquests moments, diferents informes coincideixen en les interessants oportunitats de feina que es generen ara mateix en diferents perfils d’autònoms. De fet, es parla de sectors en auge per al col·lectiu dels autònoms. En concret, destaca la demanda de professionals de la psicologia, experts en energies renovables, professionals de la jardineria, empreses de reformes i construcció, així com per als veterinaris. Segons Cronoshare, plataforma especialitzada en col·locació d’autònoms, aquests serien en l’actualitat els principals sectors per treballar per compte propi a Catalunya. 

En aquest article, ens aturem en cada una d’aquestes especialitats per analitzar i detallar les ofertes d’ocupació que presenten per treballar com a autònoms. A més, de la mà de Cronoshare, es faciliten també les tarifes amb què treballa cada tipus de professional en l’actualitat. Informació actualitzada i de primera mà, d’allò més valuosa per a qualsevol treballador que estigui pensant a donar-se d’alta com a autònom per desenvolupar la seva tasca. 

 

Sector de la psicologia

Sector de la psicologiaUn sector que sense cap dubte està veient créixer la demanda de manera exponencial és el de la psicologia. Lamentablement, després de les diverses crisis que estem presenciant actualment (sanitària, energètica, econòmica, etc.), és cada vegada més necessari comptar amb una atenció psicològica per tenir cura de la salut mental i millorar el nostre benestar. Els psicòlegs són professionals que poden estar especialitzats en altres àmbits, a més de la psicologia clínica o sanitària, com, per exemple, psicòlegs per a esportistes, en l’àmbit de l’educació, per a famílies o parelles, i psicòlegs infantils, entre moltes altres especialitzacions.

Aquesta professió ofereix diverses possibilitats quant a sortides laborals es refereix: treballar com a autònom, obrir una consulta pròpia de psicologia, oferir sessions a domicili, a distància amb la psicologia ‘online’ i treballar en corporacions privades o a la sanitat pública o privada.

Un psicòleg, per poder exercir de manera legal al nostre país, ha de comptar amb la titulació oficial, així com col·legiar-se en el Col·legi Oficial de Psicologia. En general, se solen col·legiar en aquella escola que se situï a la zona geogràfica on vagin a exercir la professió. 

Avui dia, el preu mitjà nacional que podria cobrar un psicòleg autònom per una sessió de teràpia psicològica se situa entre 45 i 70 euros. No obstant, en funció de diversos factors que puguin influir (si és primera visita o de seguiment, si la sessió es porta a terme de manera presencial o a distància, etc.), és possible que els preus variïn, segons dades facilitades per Cronoshare, la plataforma dels autònoms i empreses per trobar clients.

Sector de les energies renovables

Sector de les energies renovablesFa anys que les dades d’aquest sector indiquen un creixement gairebé continuat, ja que cada vegada hi ha un interès més gran, tant públic com privat, en les energies renovables.

Sobretot, la indústria solar sembla que està creixent a un ritme molt elevat. De fet, Espanya es troba entre els països europeus amb més potència fotovoltaica instal·lada i el nombre de megawatts de potència solar fotovoltaica instal·lats sembla que augmenta cada any, en gran part en l’àmbit residencial i d’autoconsum.

Tot això ha suposat una facturació més gran del sector fotovoltaic al país. Però no només això, sinó que cada vegada hi ha una demanda més gran de serveis i, per tant, també és més gran la demanda de professionals especialitzats.

Actualment, el sou dels instal·ladors de plaques fotovoltaiques sol moure’s entre els 1.200 i 1.500 euros al mes. En el cas dels professionals autònoms, la xifra total pot dependre del nombre de projectes que portin a terme. 

D’altra banda, l’energia eòlica també té un gran potencial i pot convertir-se en una gran oportunitat de negoci.

En resum, aquests sectors es troben en un moment de gran creixement global, per la qual cosa poden ser una oportunitat no només per als particulars que volen invertir en aquesta mena d’energia, sinó també per a aquelles persones que es plantegen emprendre una aventura empresarial.

Reformes i construcció

Reformes i construccióA l’inici de la pandèmia aquest sector es va veure bastant frenat, però la reactivació és una constant en els últims mesos. De fet, es calcula que el 80% dels immobles a Espanya té més de 20 anys i necessita alguna classe de reforma. 

Ja al 2021 un informe de l’Associació Nacional de Distribuïdors de Ceràmica i Materials de Construcció (Andimac) calculava que el sector de les reformes creixeria al voltant del 6% durant aquell any. I s’espera que aquesta productivitat creixi encara més durant l’any 2022.

D’altra banda, s’ha de ressaltar que aquest sector és un dels que més ràpidament s’ha recuperat després de la pandèmia, i cada vegada requereix més mà d’obra especialitzada. En aquest sentit, pot ser una bona opció per emprendre.

Quant als salaris, el preu per hora dels paletes professionals sol moure’s entre els 18 i els 25 euros, tot i que, de nou, hi ha molts factors que podrien influir en el salari dels paletes autònoms.

Jardineria

JardineriaEls centres de jardineria també van patir molt amb la pandèmia, ja que es van veure obligats a tancar durant diversos mesos i això va tenir un efecte nefast sobre flors i plantes. 

Malgrat tot, en els últims temps el sector de la jardineria ha experimentat una evolució positiva: cada vegada hi ha més cases amb jardí i més persones que volen crear zones enjardinades als balcons i terrasses. El resultat: la facturació del sector es mou al voltant dels 1.000 milions d’euros.

Es tracta, sens dubte, d’una altra bona oportunitat per muntar un negoci com a professional autònom, tot i que actualment el més habitual és trobar pimes amb un número reduït d’empleats.

Sigui com sigui, el salari mitjà d’un jardiner a Espanya sol moure’s entre els 1.200 i els 1.400 euros/mes.

Veterinaris i clíniques veterinàries

Notícies relacionades

Veterinaris i clíniques veterinàriesSi bé pot ser una mica aviat per parlar de les conseqüències que pot tenir la pandèmia en aquest àmbit, les dades dels últims anys (com ara les extretes de l’informe presentat per CEVE, Confederació Empresarial Veterinària Espanyola, al 2021) semblen indicar una certa millora en el sector veterinari.

Actualment la despesa mitjana de les llars espanyoles en la cura dels animals domèstics puja a uns 1.200 € anuals. Per descomptat, una part d’aquestes despeses van destinades a les cures veterinàries. I, tenint en compte que actualment prop de la meitat de les famílies espanyoles conviuen amb una mascota (segons l’estudi fet al 2021 per Veterindustria en col·laboració amb l’Anfaac), pot ser un sector d’interès més per emprendre un negoci.

Temes:

Ocupació