Navegació conjunta

Primer vol lliure d’un prototip d’aerotaxi a Espanya | Vídeo

Primer vol lliure d’un prototip d’aerotaxi a Espanya | Vídeo
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La localitat de Villacarrillo, a Jaén, concretament el Centro de Vuelos Experimentales Atlas, ha acollit el primer vol lliure d’un prototip d’aerotaxi desenvolupat per Umiles Next i Tecnalia. Aquesta activitat s’emmarca en les demostracions del projecte Uspace4UAM, el consorci europeu per a la integració segura d’operacions mixtes, amb vehicles tripulats i no tripulats, en entorns urbans.

Aquestes demostracions permeten continuar provant el prototip, que permetrà la futura integració de l’aerotaxi dins de l’espai urbà. Durant la pràctica, han volat al costat del prototip d’aerotaxi altres vehicles no tripulats (drons) en diferents capes per demostrar que la inclusió d’aquest nou trànsit en les zones urbanes és possible en un futur pròxim.

En el projecte han participat també controladors d’Enaire, l’empresa estatal pública que dona servei de control en ruta de tots els vols. La subdelegada del Govern d’Espanya a Jaén, Catalina Madueño, que ha assistit a les demostracions junt amb el diputat d’Ocupació, Luis Miguel Carmona, ha indicat que «l’objectiu d’aquestes demostracions és garantir la seguretat de totes les operacions amb aparells tripulats i no tripulats i contribuir, a més, al desenvolupament regulatori i normatiu».

Integració amb els drons

En concret, com ha explicat la subdelegada, les proves s’enquadren en el marc del sistema europeu U-Space, que regularà la integració dels drons amb el trànsit aeri convencional, una iniciativa en la qual participa Enaire com a proveïdor de serveis aeris.

«Les demostracions d’aquest projecte s’estan portant a terme en quatre països», ha explicat la subdelegada.

Aquestes demostracions es realitzen tant amb drons com amb vehicles de mobilitat aèria urbana (UAM). Cobreixen diferents casos d’ús, incloses operacions mixtes, per permetre que el projecte obtingui uns resultats que es puguin aplicar a tot Europa.

Notícies relacionades

«Els tècnics d’Enaire ens han explicat que la seva tasca consisteix a estudiar com els beneficis del sistema U-Space en l’espai aeri controlat permetran automatitzar processos que avui són manuals, així com millorar en els temps de resposta», ha aclarit Catalina Madueño.

«Es tracta d’un projecte de col·laboració i de bona sintonia entre empreses públiques i privades de diferents perfils que treballen de manera coordinada per aconseguir un final comú, que és fomentar el vol segur de taxis aeris i drons a les ciutats», ha dit la subdelegada.