DGT | Aquesta és la multa que et pot caure per circular malament en una rotonda

DGT | Aquesta és la multa que et pot caure per circular malament en una rotonda
1
Es llegeix en minuts

Tots hem sentit alguna vegada això que «ningú sap circular correctament per una rotonda». Malgrat que aquest «ningú» inclogui tots els conductors.

I és un dels axiomes més reals que hi ha en el món de la conducció: la majoria de la gent ha comès o ha vist cometre infraccions a qualsevol rotonda o glorieta a la qual s’accedeix.

Prioritat

Entre totes, les infraccions de les normes de prioritat són les més freqüents a les rotondes o glorietes, una de cada cinc, segons dades de la DGT.

Però, ¿saps que et poden multar per no cedir el pas quan ho has de fer? ¿O per anar massa ràpid i/o posar en perill altres conductors? ¿I que aquesta multa pot implicar, a més, la retirada de punts?

Les quanties dineràries i de punts dependran del tipus d’infracció.

Els de dins

Per començar, convé saber que els vehicles que ja estan circulant dins de la rotonda tenen prioritat sobre els que entren, lelvat que un senyal estableixi el contrari. Saltar-se aquesta norma bàsica implica la retirada de quatre punts i una penalització econòmica de 200 euros.

També sortir de la rotonda des d’un carril interior, creuant-se per davant d’altres vehicles, és una maniobra perillosa que fins i tot pot ser delicte i castigar-se amb pena de presó si hi ha una conducció temerària que posa en risc la vida d’una o de diverses persones. En tot cas, implica 500 euros de multa i la pèrdua de sis punts.

Els supòsits més greus

Notícies relacionades

Aquesta mateixa penalització –sis punts i 500 euros– et pot caure si entres a velocitat excessiva a la rotonda. I, com a la sortida des d’un carril interior, si poses en perill la vida d’una o diverses persones també pot portar-te a la presó. I passa el mateix si s’entra en una glorieta a velocitat excessiva.

Finalment, canviar de carril sense posar els intermitents o sense respectar prioritats o distàncies de seguretat no es castiguen amb retirada de punts, però sí amb multes de fins a 200 euros.