Fins diumenge

L’operació tornada de trànsit de l’estiu preveu 4,75 milions de desplaçaments

  • La coincidència entre la tornada dels estiuejants i els habituals de cap de setmana pot complicar la circulació

  • Un total de 780 radars fixos i 545 de mòbils de control de velocitat, a més dels 12 helicòpters, 39 drons, 261 càmeres i 15 furgonetes camuflades vigilaran els conductors

Operación retorno

Operación retorno / Delegaciones

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Direcció General de Trànsit (DGT) preveu 4,75 milions de desplaçaments per carretera entre les 15.00 hores d’aquest divendres i les 24.00 hores de diumenge, en el que tradicionalment es coneix com a operació tornada de l’estiu, ja que aquest cap de setmana (l’últim d’agost) coincidiran a la carretera els desplaçaments dels ciutadans que tornen a les seves localitats de residència després de les vacances amb els habituals d’un cap de setmana d’estiu.

El divendres 27, entre les 16.00 i les 22.00 hores, i dissabte al matí, principalment entre les 9.00 i les 13.00 hores, la DGT estima que es produiran importants moviments de llarg recorregut que provocaran intensitats elevades de circulació que poden provocar retencions de sortida de les grans ciutats, així com a les principals vies de comunicació d’accés a zones turístiques i de descans, tant de costa com de muntanya. A última hora del vespre de divendres els problemes poden localitzar-se a les zones de destinació.

Zones de costa i segones residències

A aquests moviments d’aquells que comencen ara a les seves vacances s’afegiran els habituals de sortida per començament de cap de setmana estival cap a les zones de costa i segones residències. A més, dissabte a la tarda ja es podran observar moviments de retorn cap als grans nuclis urbans d’aquells que finalitzen les seves vacances i realitzen la tornada esglaonada als seus llocs de residència, i es pot produir-se intensitat circulatòria en alguns eixos viaris.

Diumenge al matí la circulació podrà ser conflictiva a les carreteres que comuniquen poblacions del litoral i accessos a zones de platges en trajectes de curt recorregut, mentre que a partir de primeres hores de la tarda (especialment entre les 17.00 i les 23.00 hores) començarà el retorn, tant dels que finalitzen les seves vacances a l’agost com dels que han sortit a disfrutar del cap de setmana.

Així, podran produir-se incidències amb altes intensitats de trànsit en els principals eixos viaris que comuniquen les zones del litoral, muntanya o segona residència amb els accessos a les grans ciutats. Per tot això, la DGT recomana com sempre planificar els viatges amb temps i, si és possible, evitar les hores més desfavorables.

Dispositiu especial

Amb tot aquest flux de vehicles a la carretera, la DGT ha establert una sèrie de mesures de regulació, ordenació i vigilància del trànsit, amb l’objectiu de facilitar la mobilitat i fluïdesa dels diferents usuaris de la via i vetllar per la seguretat de tots ells.

Entre aquestes, destaquen: la instal·lació de carrils addicionals i reversibles amb cons en els moments de més afluència circulatòria i a les principals carreteres d’accés a les grans ciutats; i la restricció de la circulació de vehicles de mercaderies perilloses, transport especial i camions en general en certs trams, dates i hores.

Però també: la paralització de les obres a les carreteres i limitació a la celebració de proves esportives i altres esdeveniments que suposin l’ocupació de la calçada; i el disseny d’itineraris alternatius recomanats segons origen i destinació, amb distàncies i temps de recorregut i, en alguns casos evitant la zona centre, que és la que més intensitat circulatòria presenta.

Desplegament de recursos

A aquestes mesures se sumen els mitjans humans disponibles, entre els quals es troben, no només els agents de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil (ATGC), sinó també els funcionaris i el personal tècnic especialitzat de la DGT que atén en els seus vuit Centres de Gestió de Trànsit i els més de 13.000 empleats d’empreses de conservació i explotació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i de la resta de titulars de la via, així com el personal dels serveis d’emergència.

El dispositiu especial també compta amb tots els recursos materials dels quals disposa la DGT i entre els quals es troben els 780 radars fixos (92 de tram) i 545 de mòbils de control de velocitat, a més dels 12 helicòpters, 39 drons, 261 càmeres i 15 furgonetes camuflades per controlar l’ús de mòbil i del cinturó de seguretat.

Recomanacions

La DGT ofereix als conductors una sèrie de recomanacions que permetin realitzar aquesta tornada a casa en les millors condicions de seguretat viària.

Així, aconsella planificar el viatge per la ruta més segura per evitar imprevistos; programar l’horari més adequat per a la realització del viatge, evitant les hores més desfavorables i, en cas necessari, utilitzar els itineraris alternatius proposats; i evitar viatjar de nit o després d’una jornada cansada de platja o muntanya.

Revisió tècnica

Notícies relacionades

Així mateix, recomana evitar els menjars copiosos i dosis moderades de begudes estimulants, així com el consum d’aquells medicaments que disminueixin l’atenció o provoquin somnolència; i no conduir mai sota els efectes de l’alcohol o de les drogues ni deixar que ningú que ho hagi fet es posi al volant.

Finalment, abans d’emprendre el viatge, insta a verificar el correcte funcionament dels llums i intermitents, així com la pressió dels pneumàtics; recorda que l’equipatge ha d’anar correctament col·locat, permetent que el conductor tingui la màxima visibilitat. No col·locar objectes a la safata posterior del vehicle que puguin causar danys en cas de frenada brusca; i mantenir l’atenció a la conducció en tot moment i respectar les normes de circulació.