SEGURETAT VIÀRIA

Llàgrimes en un Congrés que deixa enrere els insults i l'escopinada

El ple del Congrés ratifica la reforma promoguda pels ciclistes que endureix i amplia les penes per als culpables d'accidents de trànsit

zentauroepp45987997 pedro delgado181122153501

zentauroepp45987997 pedro delgado181122153501 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Les llàgrimes han sortit a més d’un dels rostres dels polítics, ciclistes i víctimes d’accidents de trànsit que han assistit durant la ratificació per part el ple del Congrés de la reforma del Codi Penal que endureix el càstig per als culpables de sinistres amb morts i torna a considerar delicte les infraccions de trànsit que causin lesions.

A la tribuna, els responsables de les campanya #PorUnaLeyJusta, entre ells l’excampió Perico Delgado, han seguit amb satisfacció el curs del debat en el qual el diputat del PSOE, Pablo Bellido, ha destacat el“paper clau” del president Pedro Sánchez, “sensibilitzat des del primer moment”, perquè “evolucionés la posició del partit socialista”.

La reforma ha tirat endavant per 230 vots a favor i 74 en contra, els d’Units Podem, formació partidària d’optar per la via civil abans que la penal per rescabalar les víctimes. ERC, que va votar en contra en la comissió de justícia que va donar la primera llum verda dimarts passat a la reforma, en el ple ho ha fet a favor.

Enteniment enfront d’insults

Bellido també ha destacat que “la feina dels diputats demostra que ens podem entendre, en contrast amb els dies d’enfrontaments”, en què els protagonistes han sigut els insults i les escopinades.

La principal protagonista no ha sigut present a la tribuna. Anna González, la vídua d’un ciclista mort al ser arrossegat per un camió, l’ànima de #PorUnaLeyJusta, no hi ha pogut assistir perquè la seva empresa ja no podia donar-li més dies lliures. Però ha estat omnipresent en tots els discursos. Gràcies a ella “les víctimes del trànsit ja no estaran desprotegides”, és la frase que resumeix totes les referències.

En un gest inusual, la parlamentària de Ciutadans Irene Rivera ha agraït el recolzament també que han ofert els mitjans, com EL PERIÓDICO, que han informat de la campanya des del primer moment.

Fregar-se els ulls

Perico Delgado no només estava content. S’havia de fregar els ulls. “Encara no m’ho crec. Ho hem aconseguit”, ha destacat. Encara surt a les carreteres tots els dies i potser els conductors prendran més precaucions quan l’avancin després de l’entrada en vigor de les dures penes.

Notícies relacionades

Serà probablement pels volts de Nadal, després que el Senat ratifiqui la reforma. La Cambra Alta és l’últim petit obstacle que no sembla gaire difícil de superar. El PP, que hi ha votat a favor, hi assegura la majoria absoluta.

A partir de llavors, les infraccions de trànsit amb resultat de lesions seran considerades delicte, l’homicidi imprudent de més d’una persona serà penat amb fins a nou anys de presó i l’abandonament de la víctima al lloc de l’accident, amb quatre anys.