REFORMA DEL CODI PENAL

Les lesions provocades per imprudències de trànsit tornaran a ser delicte

Les víctimes de trànsit aconsegueixen a última hora que es reverteixi part de la reforma penal que el 2015 va despenalitzar les faltes

El PSOE introdueix una esmena que recolzen el PP i Ciutadans, mentre que Units Podem i ERC s'abstenen

zentauroepp33143843 ciclista181120155515

zentauroepp33143843 ciclista181120155515 / Sxenick

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Les infraccions de trànsit que causin lesions que requereixin tractament mèdic o quirúrgic tornaran a ser delicte, i estarà penat amb entre tres i dotze mesos de multa. Així ho ha aprovat la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats després que la setmana passada les víctimes d’accidents de trànsit exigissin introduir aquest canvi en la reforma del Codi Penal que ja estava pactada. Una esmena transaccional acordada pel PP, el PSOE i Ciutadans ha permès aquest dimarts el canvi d’última hora. Units Podem, Compromís i ERC s’hi han abstingut.

La reforma penal és fruit de la campanya #PorUnaLeyJusta, liderada per Anna González, la vídua d’un ciclista atropellat per un camió que ha aglutinat el món del ciclisme i les associacions de víctimes DIA i Stop Accidents. Una part de les seves reivindicacions es veia satisfeta amb els acords assolits pels partits, però consideraven que la reforma quedava “devaluada” si no s’hi incloïen aquestes lesions greus però no invalidants, que es donen en el 90% dels accidents.

La despenalització del 2015

Aquestes havien quedat fora del Codi Penal arran de la reforma del 2015 del PP, que va suprimir les faltes. Des d’aleshores les víctimes han de recórrer a la jurisdicció civil, on no tenen protecció de la fiscalia i no poden demanar un informe forense; per tant, queden desprotegides davant de les totpoderoses asseguradores.

Després de les queixes de les associacions –l’excampió ciclista Perico Delgado va arribar a parlar de traïció del PSOE a les víctimes–, els socialistes van instar a la suspensió de la votació que s’havia d’haver celebrat dimarts de la setmana passada i, set dies després, el seu diputat Pablo Bellido s’ha presentat amb un text que dona satisfacció a la reivindicació.

La diputada de Ciutadans Irene Rivera ja havia manifestat la seva decisió de presentar una esmena ‘i voce’ en el mateix sentit, mentre que el diputat del PP Óscar Gamazo, que la va presentar durant les discussions prèvies, no hi ha posat cap obstacle.

Delicte de fuga

Notícies relacionades

La resta del text penalitza com a delicte el de la fuga del lloc de l’accident amb una pena d’entre 1 i 4 anys de presó per castigar "la maldat intrínseca de qui sap que deixa enrere algú que podria estar lesionat, o fins i tot mort, i la falta de solidaritat amb les víctimes". El camioner que va atropellar el marit d’Anna González va fugir del lloc del sinistre, però no se’l va poder acusar de delicte d’omissió de socors, el vigent actualment, perquè la víctima ja havia mort. 

La proposició també estableix que la mort de diversos ciclistes o vianants passa a estar penada amb fins a nou anys de presó en lloc de quatre.