REACCIONS CONFRONTADES

Les VTC acusen el Govern d'haver cedit al «xantatge del taxi»

Els taxistes veuen positiu el decret que limita Uber i Cabify perquè competiran «en condicions d'igualtat»

Cap dels dos sectors preveu convocar ara per ara noves mobilitzacions

jcarbo45204966 taxi vtc180926145809

jcarbo45204966 taxi vtc180926145809 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Durant la presentació del decret de les VTC, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha assegurat que “ni aquest sector ni el del taxi podran dir que han guanyat”.Una afirmació que la reacció dels dos bàndols posa en dubte. Mentre els taxistes s’esforcen a destacar els aspectes positius del decret, des de l’altre costat no poden reprimir la seva irritació.

“El Govern cedeix clarament al xantatge del sector del taxi”, ha escrit en un comunicat Unauto, la patronal que agrupa les empreses que treballen amb les plataformes Uber i Cabify. Per a l’associació, es tracta d’“un decret embolic” que en comptes de resoldre la guerra entre les VTC i el taxi, “la potenciarà i multiplicarà per 17 (les autonomies)”.

No es queden aquí les seves crítiques. També afirmen que el decret crearà inseguretat jurídica “als treballadors i autònoms de les plataformes, fent anar enrere Espanya”. 

Abandonament de llicències

Una mica de raó han de tenir perquè els taxistes creuen que el decret pot fer fins i tot innecessari que d’aquí a quatre anys es retirin llicències. “Al facultar els ajuntaments perquè regulin les VTC igual com al taxi, ells mateixos abandonaran les llicències, perquè no els seran rendibles. Són empreses que es basen en l’especulació i a jugar amb avantatge al mercat”. Qui ho diu és Tito Álvarez, el portaveu d’Élite, el sindicat que suma més del 80% dels suports a Barcelona.

Notícies relacionades

Álvarez parla a títol personal, perquè serà l’assemblea de la seva organització la que es pronunciï la propera setmana, però no pot deixar de recordar que al juliol tenien “una resolució judicial que va llançar per terra” les seves il·lusions i que amb la vaga indefinida de l’estiu han aconseguit que els VTC puguin ser sotmesos a una regulació que els permeti competir en condicions d’igualtat.

La posició dels sindicats de taxistes serà clau, ja que Podem ja ha avançat que el seu vot es guiarà pel que el sector decideixi. Perquè el reial decret no sigui suspès, requereix la convalidació del Congrés. Foment ja ha mantingut trobades “positives” amb els grups que van recolzar la moció de censura de Pedro Sánchez.