El Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa s’ampliarà en uns terrenys de 6.000 metres quadrats per incorporar-hi nous platós

La Generalitat espera poder tirar endavant l’estudi aquest any i que comenci a ser una realitat el 2024

El Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa s’ampliarà en uns terrenys de 6.000 metres quadrats per incorporar-hi nous platós

ACN

3
Es llegeix en minuts
ACN

El Parc Audiovisual de Catalunya (PAC), a Terrassa, ampliarà les seves instal·lacions en uns terrenys de 6.000 metres quadrats. La Generalitat ha encarregat un estudi per determinar què pot arribar a fer-s’hi, amb la previsió de construir-hi platós d’entre 1.500 a 2.500 metres quadrats. Es tracta d’un projecte inclòs a la Catalunya Media City, amb epicentre de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, i que ha de completar l’oferta de localitzacions d’interior existents al país per a rodatges nacionals i internacionals. Es preveu que l’estudi es desenvolupi aquest mateix any, per poder començar a ser una realitat el 2024. El PAC acull cada any entre 30 i 60 rodatges, entre els quals pel·lícules, sèries, anuncis o videoclips.

El PAC es troba a l’entorn de l’antic Hospital del Tòrax, que ha incorporat el fantasmagòric edifici i altres elements de l’entorn, com la capella, al conjunt del parc, i els ha convertit en escenaris de rodatges. Actualment, l’espai disposa de quatre platós que estan a ple rendiment, per la qual cosa és necessari ampliar-lo.

El Govern català està fent una aposta per Catalunya Media City, el projecte que preveu crear un ‘hub’ audiovisual i del videojoc entorn de les Tres Xemeneies, per atraure i retenir talent i riquesa, però també per remarcar la capacitat de producció d’aquests sectors clarament de futur a escala internacional. En aquest projecte, el PAC juga un paper important, un espai participat en un 20% per la Generalitat i un 80% per l’Ajuntament de Terrassa que és referent en la producció audiovisual.

«Hem encarregat al consell d’administració del PAC que estudiï les possibilitats que ofereix el terreny de 6.000 metres quadrats que encara hi ha disponible al recinte, i que podria donar cabuda a grans platós d’entre 1.500 i 2.500 metres quadrats», ha explicat en una visita al parc la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. L’informe haurà de detallar, a més, el cost de crear els nous platós, i amb la previsió que estigui acabat aquest mateix any les obres per crear la nova infraestructura es podrien realitzar ja l’any vinent.

«Hem de veure la Catalunya Media City com una oportunitat, ja que ens aporta recursos que ens permetran que aquesta ampliació sigui una realitat», ha dit la consellera, i ha destacat que es disposa de fons europeus Next Generation, però que la Generalitat també aportaria part de la inversió necessària. De fet, fa mesos que el PAC treballa en aquest estudi conjuntament amb l’ICEC i el Clúster Audiovisual de Catalunya, que engloba un centenar d’empreses del sector del país.

Consolidar l’atracció de rodatges

L’objectiu de l’ampliació és atraure, concentrar i retenir el màxim percentatge de la producció audiovisual vinculada als projectes que s’interessen per rodar al país. Catalunya és pol d’atracció per rodar tota mena de productes en exteriors, però hi ha una carència quant a platós de grans dimensions, cosa que fa que part d’aquesta producció es derivi a altres països.

Els platós de Terrassa han acollit rodatges de pel·lícules com ‘Mientras duermes’, de Jaume Balagueró, però també videoclips de Shakira, el Mundial de Globus de l’‘streamer’ Ibai Llanos i l’exfutbolista Gerard Piqué, o les últimes edicions del programa de TVE ‘Operación triunfo’, integrant acadèmia i plató.

A més, el PAC s’ha convertit en camp base de produccions que es realitzen també en exteriors, com la sèrie de Netflix ‘The crown’, que es va gravar fa uns mesos a Barcelona i Viladecavalls (Vallès Occidental).

Notícies relacionades

«El sector audiovisual es veu forçat a marxar a treballar fora, i demanen més espais de producció a Catalunya», detalla el regidor de Projectes Audiovisuals de Terrassa, Pep Forn. Aquesta ampliació permetrà incrementar la capacitat de producció del PAC, que l’any passat va acollir 52 rodatges entre pel·lícules, sèries, videoclips o anuncis, entre d’altres.

De mitjana, cada any és escenari d’entre 30 o 60 produccions, que se sumen a l’activitat de la Film Office per gestionar rodatges d’interior i exterior.