INICI ESCOLAR

El 35% de les escoles del Vallès Occidental començaran el curs amb més de 20 alumnes per classe

A Terrassa, el centre Sala Badrinas, que està en mòduls prefabricats, ha demanat espais extres per poder reduir les ràtios

L'Institut Sabadell, ha demanat quatre aules del centre cívic que té a la vora per poder anar al torn de matí

egf 0672

egf 0672 / EVA GUILLAMET FOTOGRAFIA 6397056

4
Es llegeix en minuts
ACN / El Periódico

El 35% de les escoles del Vallès Occidental no podrà seguir les indicacions d’Educació i començarà el curs amb més de 20 alumnes per classe. Ho va indicar el director dels Serveis Territorials, Jesús Vinyas, en una roda de premsa telemàtica aquest dimarts passat. Afirma que la majoria de centres educatius de la comarca han utilitzat els espais propis per complir les ràtios marcades i no han sol·licitat equipaments addicionals.

En les últimes setmanes, tres docents de tres centres d’aquest territori han donat positiu per Covid-19. Aquests professionals haurien contret la malaltia en l’àmbit familiar i ja estan fent la quarantena. Aquest curs, a la comarca hi haurà 155.000 alumnes i 888 nous professors.

Les escoles del Vallès Occidental continuen treballant per ajustar-se a les indicacions del departament d’Educació i complir les ràtios establertes per reduir els contagis.

El director dels Serveis Territorials, Jesús Vinyas, va explicar que el descens sostingut que en els últims anys ha experimentat l’educació infantil i la primària ha permès a moltes escoles poder ajustar-se a les ràtios de 20 alumnes per a cada grup estable.

Amb tot, tot i que a hores d’ara hi ha incertesa en alguns centres que hauran d’arrencar el curs amb més alumnes per aula dels recomanats.

«Hi ha molts grups de 21 estudiants» 

«Hi ha un 35% d’escoles que no podran complir amb les ràtios», va reconèixer Vinyas, que ha remarcat que molts d’aquests grups només superen la xifra dictada pel departament per un alumne. «Hi ha molts grups de 21 estudiants», va aclarir.

Vinyas va assegurar que la tendència entre els centres educatius de la comarca ha sigut no demanar espais addicionals i organitzar els desdoblaments al mateix equipament. «Només alguns centres han sol·licitat fer algunes classes en equipaments pròxims», va detallar.

Aquest és el cas de l’Institut Sabadell, que ha demanat quatre aules del centre cívic que té a la vora per poder anar-hi al matí. Altres escoles, com La Trama, han demanat una pista del recinte de Can Marcet, o la Ribatallada, poder fer ús del pavelló de Can Balsach.

Terrassa, el centre Sala Badrinas, que està en mòduls prefabricats, també ha demanat espais extres per poder reduir les ràtios. Vinyas va explicar que aquest cas s’està acabant d’estudiar i que es resoldrà aviat. Així, ha assegurat que el dia 14 podran començar les classes en aquesta escola.

Tres docents contagiats

El responsable d’Educació també ha aprofitat per comunicar que en les últimes setmanes s’han detectat tres casos positius de coronavirus entre docents de centres educatius de la comarca.

Amb tot, va dir que aquests professionals ja estan fent la quarantena, i que haurien contret la malaltia en l’àmbit familiar. La previsió és que aquestes escoles també puguin començar el curs dilluns.

«Hem transmès al professorat que ells no són un grup estable i que, per tant, han de fer les reunions de manera telemàtica portar mascareta», va comentar Vinyas. En aquesta línia, va assegurar que hi ha 178 docents d’aquest territori que formen part de col·lectius vulnerables.

Està previst que, durant el primer trimestre del curs escolar, es portin a terme al voltant de 60.000 proves PCR a les escoles del Vallès Occidental. Salut determinarà en quins centres s’han de fer aquests cribratges, d’acord amb el risc de rebrot que es detecti en les diferents Àrees Bàsiques.

Més docents per atendre la Covid-19

Vinyas va indicar que inicialment aquest curs tenien que incorporar 144 efectius estructurals més els centres educatius de la comarca i 22 dotacions més respecte a l’educació inclusiva. Finalment, a aquests s’afegiran 744 professors més, que formen part del paquet especial que Educació ha creat per atendre les necessitats derivades de la Covid-19.

D’aquests mestres, 118 aniran a instituts públics506 escoles i instituts escola i 120 centres concertats. També es destinaran docents a les aules d’acollida, en concret 25 a les dels centres públics i 8 a les dels concertats, i s’incorporaran 53 noves TEI.

«Des de l’any 2012 que no es creaven noves TEI, ajudaran a mantenir les distàncies i les mesures de seguretat que ens demana la pandèmia en educació infantil, un espai on serà complicat perquè hi ha molt contacte».

El curs arrenca amb menys alumnes d’infantil i primària que l’any passat

Vinyas afirma que s’ha fet un esforç important per reduir els riscos. No obstant, adverteix que hi haurà contagis a les escoles. «Estem preparats per gestionar aquestes situacions de la manera més efectiva possible», apunta el director dels Serveis Territorials que assegura que no es preveuen confinaments totals d’escoles.

«Si cal confinar un grup perquè hi ha un cas positiu farem proves PCR i gestionarem els casos de forma conjunta amb Salut», va assenyalar.

El nou curs engegarà amb 26.576 alumnes d’infantil, 776 menys que l’any passat, i 61.956 de primària, fet que suposa un descens de 1.052 estudiants. A secundària hi haurà el 1.434 més, i la xifra se situarà en 45.612 alumnes. Quant al batxillerat, hi haurà 9.952, 469 més que el curs anterior.

A part, a cicles formatius també creix la xifra d’estudiants. Els de grau mitjà en tindran 113 més, cosa que es tradueix en 5.779 alumnes i els de grau superior 312 més, és a dir 5.188.

Notícies relacionades

Aquest curs hi ha fins a cinc centres que s’estrenen com a instituts escola a la comarca. Es tracta del Mas Rampinyo, de Montcada i Reixac; Juan Sallarès i Pla, de Sabadell; la Catalunya, de Sant Cugat del Vallès; l’Onze de Setembre, de Sant Quirze del Vallès i el Sala Badrinas i Antoni Ubach i Soler, de Terrassa.

Més notícies de Terrassa i Sabadell en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA