15 d’ag 2020

Anar al contingut

ESPAIS NATURALS

Terrassa demana ampliar el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac per poder incloure el nord del municipi

Es tracta de 1.304 hectàrees qualificades com a terreny no urbanitzable i d'un especial interès ecològic

En el ple ordinari del mes de juliol es va donar llum verda a la iniciativa, que també compta amb el recolzament de Viladecavalls, Vacarisses i Matadepera

ACN / El Periódico

Terrassa demana ampliar el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac per poder incloure el nord del municipi

L’Ajuntament de Terrassa demanarà a la Diputació de Barcelona, ​​l’organisme gestor del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que inclogui l’àmbit territorial, nord del terme municipal, com a parc natural de nova creació.

Es tracta de 1.304 hectàrees qualificades com a terra no urbanitzable d’especial interès ecològic. L’espai està format per boscos d’alzines i pinedes mediterrànies i representa el 30% del terreny no edificable que hi ha en aquesta ciutat.

Al ple ordinari de juliol va donar llum verda a una proposta en aquest sentit, que van presentar tots els grups municipals. La iniciativa compta amb el suport d’altres consistoris veïns com Viladecavalls, Vacarisses i Matadepera.

«Un corredor imprescindible per garantir la connectivitat ecològica amb la resta d’espais naturals protegits»

Terrassa ha fet un pas endavant perquè la zona nord del municipi passi a formar part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El consistori instarà a les administracions competents que iniciïn els tràmits necessaris per promoure aquesta ampliació.

D’una banda, la Diputació ha de modificar el Pla especial que regula les normes urbanístiques i d’usos i d’altra banda, la Generalitat, declararà tots els àmbits d’ampliació com a Parc Natural, en el marc de la llei d’espais d’interès natural.

Aquesta zona boscosa, que també s’estén ocupant part dels termes municipals de Vacarisses, Viladecavalls, Matadepera i Castellar, està integrada per masses ben conservades, més o menys contínues, a excepció de petits clars agrícoles, sovint al voltant de les masies que hi ha a l’àrea. Conformen un corredor imprescindible per garantir la connectivitat ecològica amb la resta d’espais naturals protegits de la regió metropolitana de Barcelona.

La Xarxa Natura 2000

Concretament són part del connector sud entre el Parc Natural de Sant Llorenç i el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i del connector nord-sud amb el Parc Natural de Collserola, espais que també formen part de la Xarxa Natura 2000.

El valor d’alguns d’aquests espais ja ha sigut reconegut amb la seva inclusió dins del Pla d’espais d’interès natural de Catalunya (PEIN) i la Xarxa Natura 2000, per a la conservació dels hàbitats naturals i el de les espècies.

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, gestionat per la Diputació de Barcelona, ​​té actualment una superfície total de 13.693,78 hectàrees. Ocupa terrenys de dotze termes municipals situats a les comarques del Bages, el Moianès i el Vallès Occidental. El primer pla especial de l’espai es va aprovar el 1972 i amb les modificacions que va fer la Diputació el 1982 i 1998 es va configurar l’actual àrea protegida.

Més notícies de Terrassa en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA